Spriječena nelegalna prodaja zlatnog i srebrnog nakita vrijednog 114.193 KM

Bosna i Hercegovina
Spriječena nelegalna prodaja zlatnog i srebrnog nakita vrijednog 114.193 KM
.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH oduzeli su na području općine Velika Kladuša veću količinu zlatnog i srebrnog nakita, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 114.193 KM.

Ovo je nastavak aktivnosti na sprečavanju nelegalne prodaje zlatnog i srebrnog nakita u Bosni i Hercegovini, napominju iz UIO.

Nakon što su službenici UIO prije svega nekoliko dana oduzeli veliku količinu zlatnog i srebrnog nakita na području općine Bužim, posebno je, napominju, planirana i održana nova aktivnost na terenu s ciljem sprečavanja nezakonite prodaje ove vrste robe u Bosni i Hercegovini.

Tako su službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Banja Luka, uz pomoć kolega iz Mostara, izvršili provjeru porijekla roba na tržnici u Velikoj Kladuši.

Na tezgama kod tri fizičke osobe pronašli su određenu količinu zlatnog i srebrnog nakita i to 209,76 g zlatnog nakita i 6.074,72 g srebrnog nakita, čija se tržišna vrijednost procijenjuje na iznos od 114.193,00 KM.

U toku provjere utvrđeno je da osobe kod kojih je predmetna roba pronađena nemaju registrovanu trgovačku djelatnost prodaje zlatnog i srebrnog nakita, niti dokumentaciju o porijeklu, pronađena roba je privremeno oduzeta.

Protiv počinilaca ovih nezakonitosti bit će pokrenuti odgovarajući postupci pred nadležnim sudovima od strane službenika Odsjeka za provođenje propisa Regionalnog centra Banja Luka.

Iz UIO podsjećaju da su prije desetak dana službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u regionalnom centru Banja Luka, na podrčju općine Bužim u dva putnička motorna vozila pronašli i privremeno oduzeli 795,10 grama zlatnog i 6.039,00 grama srebrnog nakita, čija se tržišna vrijednost procijenila na na 180.437 KM.

Ne propustite