STIŽE NAM PRAVA ZIMA: Drastičan pad temperatura, obilni pljuskovi, jaka bura i snijeg

Region
STIŽE NAM PRAVA ZIMA: Drastičan pad temperatura, obilni pljuskovi, jaka bura i snijeg
.

Srijeda je donijela tek jednu negativnu minimalnu temperaturu - na Zavižanu se najniža temperatura spustila do -1°C. U proteklih tjedan dana na Zavižanu je najviša dnevna temperatura bila ispod 0°C, odnosno zabilježeno je sedam tzv. hladnih dana.

Toliko ih se na Zavižanu i pojavi prosječno u studenom. Izgledno je ipak da će se nakon zahlađenja koje stiže krajem tjedna, broj hladnih dana u ovogodišnjem studenom na Zavižanu ipak povećati, piše Crometeo.

Jačanje južine

U unutrašnjosti su minimalne temperature u srijedu imale vrijednosti od 1.3°C u Karlovcu do čak 10.8°C u Ogulinu. U većini mjesta je minimalna temperatura bila veća od 5°C. Ovako visoka minimalna temperatura u Ogulinu je nepogrešiv znak južine koja će obilježiti i nekoliko slijedećih dana. Na Jadranu su minimalne temperature uglavnom bile dvoznamenkaste i kretale su se od 10 do 13.4°C koliko je izmjereno u Senju.

Najviše dnevne temperature su u srijedu posvuda (osim u najviše gorju) bile dvoznamenkaste, u većini mjesta i na moru i na kopnu porasle su i iznad 15°C. 

Nova velika promjena, stiže zima

Iznadprosječno toplo vrijeme, bez jutarnjih minusa pratit će nas i u slijedeća tri dana. Oblačnije uz malo kiše biti će samo u gorju i na sjeveru Jadrana. 

Krajem subote i osobito u nedjelju nova fronta sa sjeverozapada donosi promjenu vremena uz i obilniju kišu te zahlađenje. Izgledno je da će posljednji dani studenog donijeti temperature primjerenije dobu godine.

Temperature će u pojedinim dijelovima zemlje pasti i za više od 10 stupnjeva te možemo očekivati nove jutarnje minuse, a s njima i mraz. Tijekom vikenda u gorju ne treba isključivati niti mogućnost novog snijega.

U nastavku novog tjedna očekuje nas slično vrijeme - temperature će biti primjerenije ovom dijelu godine te, prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, najviše dnevne na kopnu neće prelaziti 7 Celzijevih stupnjeva. Na Jadranu će ipak biti par stupnjeva toplije.
Dva vala hladnoće

Servis Severe Weather Europe najavljuje pak dva vala hladnoće u idućih 10 dana.

"Uzorak vremena se mijenja pa možemo očekivati zimsko vrijeme i dolazak dviju hladnih fronti. Prva će stići u nedjelju i ponedjeljak, a sa sobom će donijeti i znatne količine snijega u Alpe i na sjeverozapad balkanskog poluotoka. Sljedeći val hladnoće očekuje se kasnije idućeg tjedna. Oba vala protegnut će se većim dijelom Europe tako da prema kraju mjeseca i početkom prosinca možemo očekivati pravo zimsko vrijeme", piše servis.

Ne propustite