Macron i Szydlo poduzeli prvi korak ka ublažavanju razlika

Svijet
Macron i Szydlo poduzeli prvi korak ka ublažavanju razlika
.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i poljska premijerka Beata Szydlo u četvrtak su poduzeli prvi korak ka ublažavanju razlika koje opterećuju kompletnu Evropsku uniju.

Nakon razgovora u Parizu, dvoje čelnika ostalo je pri svojim stavovima u njihovom najvećem sporu - zapošljavanju radnika iz istočne Evrope u bogatijim članicama EU - ali su izjavili da tragaju za kompromisom.

- To je bio dobar, toliko potreban sastanak. Bili smo u stanju da pojasnimo brojna pitanja jedno drugome i saglasili smo se da održimo nove razgovore. Vjerujem da će biti moguće da pronađemo kompromis - izjavila je Szydlo, misleći na pitanje zapošljavanja vozača kamiona i ostalih radnika iz istočne Evrope.

Bilateralni odnosi postali su napeti nakon što je Poljska otkazala veliki ugovor o nabavci helikoptera francuske proizvodnje i nakon što je Macron kritikovao vladu premijerke Szydlo te zaobišao Poljsku tokom posjete regiji na ljeto.

Macron je pružio Szydlo srdačnu dobrodošlicu u Jelisejskoj palati u četvrtak i izjavio da će posjetiti Poljsku naredne godine.

Kazao je da oni još imaju neslaganja u vezi sa gostujućim radnicima, ali da još rade "na otklanjanju nesporazuma i ka iznalaženju zajedničke pozicije".

On je također zauzeo blaži stav prema pravosudnoj reformi u Poljskoj koju kritičari smatraju autoritarnom otimačinom vlasti.

- Nijedna članica EU ne bi trebala presuđivati o reformama koje predvodi druga zemlja - izjavio je Macron.

On je, međutim, izjavio da Francuska u potpunosti podržava ocjenu reformi od Evropske komisije, i ukoliko ona ustanovi da se krše sporazumi EU, "svi ćemo snositi posljedice".

- Bili smo u prilici da pojasnimo brojne sumnje, ali prirodno postoje pitanja koja nas još dijele, jer su interesi Francuske drugačiji od interesa Poljske - izjavila je Szydlo.

Dvoje čelnika također je razgovaralo o vojnoj saradnji i nabavci naoružanja, budućnosti EU kada Britanija napusti 28-člani blok i poljskim brigama prema ruskim planovima o drugom plinovodu na Baltičkom moru, prenosi Associated Press.

Ne propustite