Zaharova: Presuda Mladiću nastavak politizovanog rada suda

Aktuelno
Zaharova: Presuda Mladiću nastavak politizovanog rada suda
.

Presuda ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću predstavlja nastavak "politizovane i pristrasne linije" koja je od početka postojala u radu Haškog tribunala, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Jednostrano, antisrpsko tumačenje tragičnih događaja koje je vještački stvorio Tribunal, ne samo da ne doprinosi realizaciji osnovnog principa neminovnosti kažnjavanja zločina, već i podriva obnavljanje uzajamnog povjerenja na Balkanu", rekla je Zaharova odgavarajući na pitanje agencije Beta kako Moskva tumači presudu Haškog tribunala u slučaju Mladića.

Ona je rekla da Haški tribunal nije uspio da funkcioniše nepristrasno za kažnjavanje svih krivaca užasnih zločina, već je i uprkos postojećim dokazima nizu lica dao svojevrsni "aranžman za politički život".

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je juče Mladića na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i za zločine protiv čovječnosti u 15 bosanskih opština, koji obuhvataju progone, istrebljenja, ubistva, deportacije i prisilna premještanja. Proglašen je krivim po svim tačkama optužnice izuzev prve koja se odnosi na genocid u šest opština u BiH.

Ne propustite