U PRVE DVIJE GODINE MONSTRUM NEĆE NIGDJE IZ HAG-A: Evo u kojem će mjestu Mladić poslije služiti doživotnu!

Region
U PRVE DVIJE GODINE MONSTRUM NEĆE NIGDJE IZ HAG-A: Evo u kojem će mjestu Mladić poslije služiti doživotnu!
.

Ako haški tribunal potvrdi presudu na doživotnu robiju koju je izrekao generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, pred ratnim liderom bosanskih Srba su četiri različita scenarija vezana za lokaciju na kojoj će služiti kaznu.

1. Haška ćelija
 
Ipak, najrealnije je očekivati da Mladić neće uspjeti da izdejstvuje izlazak iz Haga.
 
Iako se general nalazi u navodno teškom fizičkom (a prema rečima njegovih branilaca i rodbine i mentalnom) stanju, ne bi trebalo da se nada da će mu Tribunal omogućiti neku od alternativnih lokacija za robiju. U prilog toj tezi ide nekoliko činjenica, najprije to što se više od decenije krio od haškog suda.
 
2. Srpska bolnica
 
Ministarka pravde Nela Kuburović i danas je pomenula da Vlada Srbije i dalje pruža garancije za liječenje u Srbiji generalu Mladiću. Te garancije su prethodno usvojene i na sednici Vlade, u oktobru ove godine, a podrazumevaju privremeno puštanje na slobodu radi liječenja, uz garancije da Mladić za to vrijeme neće pobjeći.

Kao vojni obveznik, Mladić bi liječenju mogao biti podvrgnut na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.
 
3. Klinika u Rusiji
 
Nakon više najava koje su došle od Mladićevih ljekara i porodice, Rusija je u martu ove godine i zvanično obavijestila Haški tribunal da je spremna da pruži smještaj i medicinski tretman Ratku Mladiću. To je potvrdila šefica pravne grupe pri Ambasadi Rusije u Holandiji Viktorija Gončarova.
 
Ona je rekla da bi Mladiću u Rusiji bio obezbjeđen smeštaj, obezbjeđen medicinski tretman i povratak u Hag, u skladu sa svim zahtjevima koje Tribunal odredi. Hag je, međutim, taj prijedlog odbacio - za sada. Prilikom donošenja takve odluke vjerovatno su uzete u obzir i glasine da se Mladić duže od decenije krio, između ostalog, i zbog ruske finansijske i logističke podrške.
 
4. Nordijski komfor
 
Haški tribunal je u februaru 2003. godine osudio Biljanu Plavšić na 11 godina zatvora za progone nesrpskog stanovništva tokom rata u BiH. Plavšićka je prethodno priznala krivicu za progon bosanskih Muslimana i Hrvata na poltičkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi zbog čega je oslobođena ostalih tačaka optužnice uključujući i genocid.
 
Nakon presude, Plavšićeva je zatražila da kaznu služi u švedskom zatvoru Hisenberg, a Tribunal joj je izašao u susret zbog poznih godina, narušenog zdravlja, ali i činjenice da je zločin priznala. Mladić posljednji uslov ne ispunjava.

(Blic.rs)
 

Ne propustite