Ivanić razočaran presudom: Od Haškog tribunala se ništa drugo nije moglo ni očekivati

Bosna i Hercegovina
Ivanić razočaran presudom: Od Haškog tribunala se ništa drugo nije moglo ni očekivati
.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, komentarišući današnju presudu Ratku Mladiću, rekao je da se od Haškog tribunala, koji je tokom svog mandata Srbima izrekao pet doživotnih kazni i ukupno 758 godina zatvora, ništa drugo nije moglo ni očekivati.

- Ovaj sud je osudio Hrvate na 166 godina, Bošnjake na svega 41. Od svega toga, svega je 50 godina dodjeljeno zbog zločina nad Srbima i to više nego jasno pokazuje da je cijeli  Haški tribunal bio jedna velika politička predstava. Umjesto pravde oni su se bavili više politikom i srpski narod nikada ne može prihvatiti da je odnos žrtava ovakav kakav su oni htjeli da predstave - kazao je Ivanić .

Zato će, kako je dodao Ivanić, posljedice tog djelovanja Haškog tribunala biti izrazito negativne. One će dalje dijeliti BiH i taj tribunal, kako je naveo, pravdu sigurno nije donio. Umjesto pravde, po njegovim riječima, samo je proizveo duboke podjele unutar BiH i s tim će trebati živjeti.

- Srpski narod zna svoju verziju istine i vjerovat će u nju dok god postoji, a to je da je taj rat bio rat u kojem smo mi branili svoju slobodu, svoje dostojanstvo i pravo da se pitamo u BiH i to će nastaviti da bude slučaj. Euforija politička koja se razvija u Sarajevu da će se ovakve presude moći koristiti za ukidanje Republike Srpske apsolutno neće proći. Republike Srpska će ostati, biti jaka, snažna i biti garant opstanka srpskog naroda - naveo je Ivanić u audio izjavi koju je proslijeđena iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.   

Ivanić je dodao da Mladićevom pravnom timu treba i u mjesecima koji dolaze pomoći jer slijedi drugi dio cijelog tog posla, a to je žalba.

 

Ne propustite