Izetbegović: Prihvatanje istine jedini put da budućnost u BiH bude bolja

Bosna i Hercegovina
Izetbegović: Prihvatanje istine jedini put da budućnost u BiH bude bolja
.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić je zločinac i kukavica, jer samo kukavice napadaju i ubijaju zatočene žene, djecu i civile, kazao je večeras član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, pozdravljajući današnju prvostepenu presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu izrečenu Mladiću.

Podsjetio je da je danas, 16 godina od bježanja od pravde i šest godina nakon okončanja sudskog procesa, Mladić osuđen na doživotnu robiju, jer je utvrđeno da je, predvodeći četiri udružena zločinačka napada usmjerena na eliminaciju bosanskih muslimana i Hrvata, odgovoran za počinjenje svih oblika ratnih zločina obuhvaćenim "katalogom" Tribunala u Haagu.

Pobrojao je Izetbegović sve za šta je Haški sud osudio ovog zločinca i kako je kazao ne slučajno nego da bi se svi još jednom suočili sa suštinom za šta je osuđen Ratko Mladić.

Osuđen je, podsjeća Izetbegović, za ubistva, mučenja, nanošenja teških tjelesnih i duševnih povreda, za silovanja, premlaćivanja, zatočenja u nehumanim uvjetima života, protjerivanja i prisilna premještanja, za progone, za okrutna i nečovječna postupanja, za korištenje ljudi kao štitova, za pljačku, za bezobzirno uništavanje privatne imovine, spomenika kulture i sakralnih objekata.

- Za kršenje zakona i običaja ratovanja, za zločine protiv čovječnosti, za pokušaj, odnosno genocidnu namjeru, u pet općina u BiH, za genocid počinjen u općini Srebrenici. Tamo su likvidirani svi zarobljeni muškarci i dječaci koji su danima prije toga premlaćivani, a nakon ubistava leševi su premještani na mnoge lokacije u svrhu prikrivanja zločina - naglasio je.

Sud je, dodaje dalje Izetbegović, izjavio da će Mladić ostati upamćen u cijelom svijetu kao neko kome je presuđeno za najstravičnije zločine koje čovječanstvo poznaje, te da je utvrdio da je on značajno doprinio postizanju zajedničkog cilja, činjenjem zločina, da se trajno uklone bosanski muslimani i Hrvati iz onih područja na koje su bosanski Srbi polagali pravo.

Izrazio je duboko saučešće žrtvama udruženog zločinačkog poduhvata u kojima je Mladić bio samo izvršilac ranijih političkih odluka te dodao da izražava uvjerenje da je formulacija o bh. Srbima trebala biti preciznija i odnositi se upravo na rukovodstvo bosanskih Srba i režim bivšeg predsjednika Republike Srbije Slobodana Miloševića koji su organizirali zločine u BiH i uvukli narod u njih.

Uvjeren je, kaže, da se pretežna tiha većina Srba ne poistovjećuje s Ratkom Mladićem i pobrojanim zločinima, da ih ne opravdava i da nije spremna staviti historijsku hipoteku na leđa cijelom svom narodu, jer takav koncept neće u budućnosti moći nositi.

- Prošlost je iza nas i o njoj govoriti i na nju se referirati potrebno je samo onoliko koliko će to uticati na bolju budućnost jer je od presudnog značaja za budućnost odnosa u BiH skinuti hipoteku zločina s naroda i locirati je na pojedince bez obzira na to koliko je tih pojedinaca bilo i kakve su sve funkcije obnašali - jasno je večeras kazao član Predsjedništva BiH.

Radi boljih odnosa u budućnosti i prema najbližim komšijama, Izetbegović kaže da niti jedan narod, pa ni Srbi, ne bi trebao Mladića zvati herojem i pjevati mu pjesme, slaviti zločine i odlikovati ratne zločince, dočekivati ih na aerodromima, dizati im spomenike i po njima nazivati škole i ulice.

Izrazio je nadu da će presuda Mladiću donijeti upravo takvu vrstu otriježnjenja te prestanak ovakve prakse u BiH jer je prihvatanje istine jedini put i način da budućnost u BiH bude bolja od prošlosti, zaključio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Sudsko vijeće Haškog tribunala donijelo je osuđujuću presudu po optužnici koja je Mladića teretila za ratne zločine počinjene na teritoriji BiH od  1992. do 1995. godine, uključujući genocid, a konstatirano je da počinjeni zločini spadaju među najstrašnije zločine poznate čovječanstvu.

Ne propustite