Ambasada SAD u BiH nakon presude Mladiću: Apel svim stranama da prihvate presudu

Aktuelno
Ambasada SAD u BiH nakon presude Mladiću: Apel svim stranama da prihvate presudu
.

Ambasada SAD-a u Sarajevu smatra današnju presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju protiv Ratka Mladića važnim korakom ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali strašne patnje građana Bosne i Hercegovine.

"Između ostalih zločina, Mladić je proglašen krivim za zločin genocida u Srebrenici 1995. godine, zločine protiv čovječnosti i progone širom zemlje, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih trupa UN za taoce.

Nadamo se da će ova presuda žrtvama i njihovim porodicama donijeti smiraj i dati osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena.

Apelujemo na sve strane da prihvate ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana", navodi se u saopštenju američke ambasade u BiH.

Podsjećamo, Haški tribunal danas je izrekao doživotnu kaznu zatvora za bivšeg komadanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića.

U prvostepenoj presudi Ratko Mladić je osuđen po 10 tački optužnice, između ostalog i za genocid počinjen u Srebrenici.

Mladić je osuđen za progon i zločin protiv čovječnosti, istrebljenje, ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacije, nehumano i prisilno premještanje, terorisanje, protivpravni napadi na civile i uzimanje talaca.

 

Ne propustite