BEZ OPERACIJE: Najbolji prirodni načini za uklanjanje gnojnih čepova na krajnicima!

Porodica i zdravlje
BEZ OPERACIJE: Najbolji prirodni načini za uklanjanje gnojnih čepova na krajnicima!
.

Upala krajnika (mandula) naziva se tonzilitis. Krajnici, tonzile su limfne žlijezde koje se nalaze s obje strane grla, a koje su dio imunološkog sistema. Postoje dvije mandule, koje se nalaze u usnoj šupljini i treća (vegetacije), koja se nalazi iza nosne šupljine.

Njihov zadatak je zaštita dišnih puteva i ždrijela od napada bakterija. Od upale krajnika uglavnom oblijevaju djeca, ali i odrasli.

Simptomi su nalik simptomima gripe ili prehlade. Ako osjećate klonulost i ako osjećate da vas boli grlo, ako vam je čas toplo, čas hladno pogledajte grlo. Ako su krajnici crveni, upaljeni, najvjerojatnije imate upalu.

Zdrav način života te redovna higijena mogu osigurati zdravlje krajnika.

Kako dolazi do upale krajnika?

Do upale krajnika dolazi uslijed njihova izlaganja mikroorganizmima koji izazivaju upalu. Uzročnici mogu biti bakterije i virusi. Najčešći uzročnik upale krajnika je beta – hemolitički streptokok.

U slučaju hronične upale, mandule ne mogu obavljati obrambenu funkciju te one same postaju žarište.

Uobičajeno, ulazak virusau ždrijelo dovodi do infekcije, koja potiče imunološki sustav na proizvodnju antitijela. Ali, u određenim slučajevima, najčešće kod djece, imunološki sustav nije dovoljno jak, pa tada dolazi do upale krajnika uslijed bakterijske infekcije.

Koji su simptomi upale krajnika?

Uobičajeni simptomi upale su:

  • Jaki bolovi u grlu
  • Problemi s gutanjem
  • Povišena temperatura
  • Bolovi u zglobovima
  • Osip
  • Povraćanje
  • Loše opće zdravstveno stanje
  • Natečenost limfnih žlijezda na vratu
  • Crveno i upaljeno grlo, sa naslagama gnoja

Simptomi hronične upale obično nisu tako intenzivni kao kod akutne, a mogu obuhvaćati :

  • Problemi s gutanjem
  • Bijelo – žućkaste naslage
  • Loš okus u ustima
  • Česte infekcije
  • Loše opće zdravstveno stanje
  • upala krajnika kod djece
  • Uvećana treća mandula (adenoidne vegetacije)

 

Dijagnoza i liječenje upale krajnika

Upala krajnika se dijagnosticira na osnovu anamneze, i pregleda pacijenta, a dijagnoza se potvrđuje kulturom brisa grla.

Ako bris grla utvrdi prisutnost bakterija, moguće je propisati terapiju antibioticima. Upravo iz tog razloga bris grla je neophodan kako bi se otkrio uzrok infekcije.

Terapija lijekovima

Upale krajnika uzrokovane bakterijskim infekcijama liječe se antibioticima, a najčešće penicilinom. Kod preosjetljivih osoba, koristi se terapija azitromicinom.

Kod terapije antibioticima, bitno je liječenje dovršiti u potpunosti. Virusne infekcije ne mogu se izliječiti, već se primjenjuju mjere olakšavanja simptoma.

Hirurško liječenje

Kod djece kod koje je terapija lijekovima nedovoljna, preporučuje se tonzilektomija.

Tonzilektomija je operacija uklanjanja krajnika, a u nekim slučajevima i adenoidne vegetacije. Ovo rješenje obično se koristi samo kada upale krajnika utječu na opće zdravlje.

Operacija se u pravilu obavlja u općoj anesteziji. Glavne indikacije za operaciju su učestale gnojne angine.

Lokalne komplikacije su upale srednjega uha, i bronha, a opće komplikacije mogu biti reumatska groznica.

Nakon operacije

Pacijenti se uobičajeno nakon tonzilektomije oporavljaju 10-15 dana. Moguće su manje poteškoće u vidu grlobolje. Također, povećana je osjetljivost na infekcije.

Preporučuje se konzumiranje veće količine tekućine, korištenje ovlaživača zraka te izbjegavanje kontakta s većim brojem ljudi.

Prirodno liječenje upale krajnika

Upala krajnika se može sanirati prirodnim putem uz pomoć kućnih lijekova. Već pri pojavi prvih simptoma, potrebno je započeti s liječenjem.

Oko vrata stavljajte tople obloge. Obloge možete natopiti kaduljom, octom, glinom, uljem eukaliptusa.

Ruska medicina podarila nam je jedan odprirodnih lijekova. Napitak od cikle i octa. Ciklu naribajte, možete te joj dodajte žličicu 9% octa. Najbolji omjer bi bio 250 grama cikle na jednu žličicu octa. Smjesu promiješajte i zatim ostavite dvadeset minuta. Nakon dvadeset minuta smjesu procijedite. Ova otopina se ne pije već se koristi za ispiranje grla. Primjenjujte svakih 3 sata.

Za ispiranje grla može pomoći i topla voda koja ima umirujući učinak. Slana voda pomoći će ubiti viruse i bakterije.

Otopina limuna i bosiljka: čašu i pol vode pomiješajte s 12 listova bosiljka. Smjesu kuhajte desetak minuta. Kada se smjesa ohladi, dodajte sok limuna. U otopinu možete dodati i malo meda. Ovaj napitak potrebno je piti tri puta dnevno tokom 3 dana.

Čajevi s kojima možete ispirati grlo: čaj od kamilice, žalfije, sljeza, majčine dušice, listova jagode,  i matičnjaka.

Namirnice koje će vam pomoći kod simptoma upale krajnika su: pileća juha, jogurt, med i limun, biber, jabučni ocat.

Srećom, kamenje može biti uklonjeno s mnogo manje invazivnih metoda koje možete izvesti kod kuće.

Ovdje su najbolji:

DENTALNE ŠPRICE

Ove šprice rade veoma efikasno. Usmjerite vrh na pukotine u tonzilima i prskajte smjesu kako biste uklonili kamenje koje nije vidljivo. Tekućina mora biti mješavina jednakih količina vode i 3% vodikovog peroksida koji će također dezinficirati vaše tonzile tijekom procesa.

PROBIOTICI

Ove bakterije mogu poraziti bakterije u vašoj usnoj šupljini koje su ponekad glavni razlog za kamenje. Preporučamo uzimanje dodataka probiotik S. Salivarius K12 protiv tonzilnih kamenaca. Pomiješajte ga s 4 ml. tople vode, a zatim stavite malo smjese u usta i nagnite glavu natrag tako da dosegne kamenje. Pričekajte 10-15 sekundi i ponovite postupak nekoliko puta dnevno.

Žvakaće gume i pasta za zube također vam mogu pomoći u eliminiranju tonzilnih kamenaca i problema uzrokovanih njima.

Prevencija

Temeljno pranje ruku je najbolji način sprečavanja svih vrsta infekcija. Zbog toga je važno redovno prati ruke i da pokažete djeci kako temeljno oprati ruke. Koristite sapun i vodu. Ako je moguće, obrišite ruke peškirom za jednokratnu upotrebu. Zatvorite vodu koristeći papirni ubrus. Nastojte naći vrtić u kojem se od djece zahtjeva da peru ruke par puta na dan. Provjerite da li su lavaboi niski da ih deca mogu dohvatiti. Pored toga, i vi sami pokrivajte usta kad kašljete.

Ne propustite