Salkić: Presudom Mladiću pravda djelimično zadovoljena

Bosna i Hercegovina
Salkić: Presudom Mladiću pravda djelimično zadovoljena
.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je za Fenu da je doživotnom kaznom zatvora ratnom komandantu Vojske RS-a generalu Ratku Mladiću pravda djelimično zadovoljena.

"Smatram da je najvažnije da je Mladić presuđen, da je doživio izricanje presude i da je dobio doživotu kaznu. To je satisfakcija za žrtve", rekao je Salkić.

Ostaje žaljenje, kazao je, zbog činjenice da Sudsko vijeće Haškog tribunala nije postiglo konsenzus u vezi s jednom tačkom optužnice, za genocidne namjere i u šest općina, prije svega Prijedoru.

"Važno je da je presuđen udruženi zločinački poduhvat i da je naravno osuđen za genocid u Srebrenici, čime se pokazuje potpuna opravdanost Haškog tinunala i potrebe da se na ovaj način kazne ratni zločini", naglasio je Salkić.

Sada, kaže, predstoji da se vide reakcije predstavnika srpskog naroda.

"Ostaje da vidimo kako će njegovi sunarodnici prihvatiti ovu presudu, da li će i dalje nastaviti da ga veličaju i likuju da je heroj ili će pogledati istini u oči, da je on uime njih organizirao i provodio i činio ratne zločine, bio dio udruženog zločinačog poduvata i genocida", naveo je Salkić za Fenu.

Ne propustite