Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu u okviru predmeta kodnog naziva 'Kruna'

Bosna i Hercegovina
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu u okviru predmeta kodnog naziva 'Kruna'
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u okviru predmeta kodnog naziva "Kruna".

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u okviru predmeta kodnog naziva "Kruna".

Optužnica se odnosi na krivična djela u kojima je vršena krađa identiteta bh. državljana te izrađivani lični dokumenti CIPS s lažnim podacima, koje su koristile osobe iz kriminalnog miljea u BiH i državama regije da bi izbjegavali raspisane potjernice i otežali njihovo otkrivanje prilikom vršenja krivičnih djela.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Bobana Pećanca, rođenog 1960. godine u Drvaru, državljanina BiH; Daneta Bikića rođenog 1957. godine u Bosanskom Grahovu, državljanina BiH i Stanka Grahovca, rođenog 1958. godine u Varešu, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u periodu od početka 2014. do maja 2016. godine kao pripadnici međunarodno organizirane grupe, čiji su organizatori djelovali na području R Hrvatske, R Srbije i BiH, nabavljali lažne dokumente s ciljem da ih upotrijebe kao prave, bez suglasnosti i znanja osoba čiji su lični podaci nezakonito uzeti.

Terete se da su, protivno uvjetima propisanim zakonom, koristili lične podatke državljana BiH te dovođenjem u zabludu naveli nadležni organ da u javnom dokumentu ili knjizi ovjere nešto neistinito, a što treba da služi kao dokaz u pravnom saobraćaju.

Prema navodima optužnice, optuženi su imali osmišljen i dobro uhodan sistem za krađu identiteta građana BiH i to na način da su najprije pribavljali lične podatke državljana BiH (za koje bi prethodno utvrdili da nisu postavljali zahtjev za izdavanje CIPS ličnih dokumenata), potom su te lične podatke upotrebljavali za izradu i pribavljanje falsificiranih putnih dokumenata Republike Slovenije, kao i drugih različitih identifikacijskih dokumenata.

Prodavali su ih osobama iz kriminalnog miljea R Srbije, R Crne Gore i Bugarske koje su takve dokumente kupovale radi prikrivanja vlastitih identiteta i izbjegavanja krivičnog progona. Osobe su, nakon pribavljenih ličnih dokumenata BiH, odlazile u druge evropske države, nesmetano se krećući i koristeći falsificirane bh. dokumente.

- Navedenim radnjama optuženi su istovremeno narušili ugled i integritet BiH, Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH i nadležnih ministarstava za izdavanje dokumenata, uzrokujući štetne posljedice po BiH - navodi se.

Također, s obzirom na to da su u vršenju krivičnih djela sudjelovale i osobe iz  EU (tačnije iz Bugarske, Slovenije i Hrvatske) kao i iz država regije te da su korišteni krivotvoreni dokumenti s tog područja, cijeli predmet je imao ozbiljnu dimenziju kriminala s međunarodnim posljedicama.

- Optuženi se terete da su počinili krivično djelo izvršenje krivičnog djela u sastavu kriminalnog udruženja iz člana 366., u vezi s krivičnim djelima neovlašteno korištenje ličnih podataka iz člana 347. i u vezi s krivičnim djelom falsificiranja isprave iz člana 347. KZ-a RS. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ne propustite