SUĐENJE RATKU MLADIĆU/ Vijeće razmatra drugu tačku optužnicu, genocid u Srebrenici

Aktuelno
SUĐENJE RATKU MLADIĆU/ Vijeće razmatra drugu tačku optužnicu, genocid u Srebrenici
.

U Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu danas će biti izrečena prvostepena presuda optuženom ratnom zločincu Ratku Mladiću. 

Vijeće razmatra drugu tačku optužnicu, odnosno genocid u Srebrenici. 

"Na dan 12. jula u Potočarima bilo 30.000 civila. Samo pet posto bili su vojno sposobni muškarci. Od 12. jula 1995. godine, Vojska Republike Srpske i policija su vršili evakuaciju. Prije toga sistemski su odvajani muškarci od žena i djece. Muškarci su odvoženi na područje Bratunca i Zvornika gdje su ubijeni. SIstematski su ubijeni. Velika većina, od nekoliko hiljada, su ubijeni od 12. do 17. jula. 1995. godine", navodi Sudsko vijeće.

Vijeće Haškog tribunala čitalo je tačke optužnice kojima se Mladić tereti za genocid u Srebrenici, kao i u Bratuncu i Zvorniku. Snage bosanskih Srba sistematski su poubijali vojno sposobne muškarce i dječake u samo nekoliko dana, potom je Vijeće navelo neke primjere iz skladišta u Kravicama itd.

Konstatirali su da su u Srebrenici, Bratuncu i Zvornik opisujući te zločine kao progon, istrebljenje itd. Kada je u pitanju namjera počinilaca za genocid, Vijeće je konstatovalo da su fizički izvršioci namjeravali ubiti bosanske muslimane u Srebrenici koji su činili značajan dio grupe utvrdivši da je počinjen genocid, progon, kao i prisilna preseljavanja.

 

Ne propustite