TITOVA JEDINA NEOSTVARENA ŽELJA: Imao je sve ali ono što je najviše želio nije mogao da dobije

Zanimljivosti
TITOVA JEDINA NEOSTVARENA ŽELJA: Imao je sve ali ono što je najviše želio nije mogao da dobije
.

Međunarodna priznanja koja je Tito dobivao tijekom života su brojna. Međutim , onu koju je jedno želio nije nikada dobio.

Josip Broz je bio predložen za Nobelovu nagradu za mir 1973. godine, ali mu se zamjeralo što je komunista i što se obračunavao s liberalima u Srbiji i Maspokom u Hrvatskoj.

Tito silno želio dobiti ovu nagradu, nije pomoglo ni lobiranje kod, u to vrijeme, namoćnijih ljudi svijeta.

Međunarodna priznanja koja je Tito dobivao tijekom života su brojna. Međutim , onu koju je jedno želio nije nikada dobio a to je bila je Nobelova nagrada za mir. Najbliže ovoj nagradi bio je 1973. godine.

Titovu kandidaturu Komitetu za dodjelu nagrade čak su podnijeli predsjednik parlamenta Luxembourga Pierre Grégoire i Karl Ibach predsjednik Saveza sudionika pokreta otpora u Njemačkoj za vrijeme Trećeg Reicha.

Svi najznačajniji političari i diplomati imali su zadatak da lobiraju, ali nije išlo.

Među onima koji su podržali Titovu kandidaturu bili su i brojni istaknuti predstavnici iz filmskog svijeta – Charlie Chaplin, Akira Kurosawa, Luis Buñuel, ,Laurence Olivier, Ingmar Bergman i mnogi drugi.

U Oslu je 1973. godine objavljeno da su nagradu dobili američki državni sekretar Henry Kissinger i vijetnamski revolucionar i političar Le Duc Tho, zbog rješavanja sukoba u Vijetnamu.

Navodno, prilikom glasanja , rezultat je bio 2:2, a presudni glas bio je od predsjednice Komiteta, koja je glasala protiv Tita jer je bila udana za Židova i nije mogla da oprosti Titu što je stao na stranu Arapa u sukobu s Izraelom.

Neki smatraju da je propust bio i što se lobiralo kod SSSR-a, to je izazvalo negodovanje zapadnih medija i zapadnih političara. ‘New York Times’ je ovu podršku nazvao kao podršku antiameričkim težnjama SFRJ.

Ne propustite