Salkić: Građane u dijaspori uvesti u ključne procese očuvanja i razvoja BiH

Aktuelno
Salkić: Građane u dijaspori uvesti u ključne procese očuvanja i razvoja BiH
.

 Bosna i Hercegovina ima u dijaspori oko 1,6 miliona građana – istakao je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

Naglasio je da su rijetke zemlje u svijetu koje imaju tako veliki procent građana u dijaspori u odnosu na broj stanovnika.  

- Potpuno smo svjesni da je taj potencijal od sudbinskog značaja za našu zemlju i stoga činimo sve da građane u dijaspori uvedemo u ključne procese očuvanja i razvoja zemlje – rekao je Salkić nakon što se danas  u Oslu sastao sa Helgom Haugland Byfuglien, glavnom biskupkinjom Norveške crkve i Berit Hagen Agoy, generalnim sekretarom Međucrkvenog vijeća Norveške.

On je zahvalio za svesrdnu pomoć koju su norveška država i crkvena zajednica pružili građanima Bosne i Hercegovine, koji su novi dom nakon agresije na našu zemlju pronašli u ovoj skandinavskoj državi, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Sastanku su prisustvovali Nedim Makarević, ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj i Senaid-ef. Kobilica, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka Norveške. Tokom srdačnog i konstruktivnog razgovora potpredsjednik Salkić je upoznao biskupkinju  Byfuglien i generalnog sekretara Agoy o stanju u Bosni i Hercegovini i ukazao na značaj koji bh. dijaspora ima za ekonomiju, kulturu, nauku i brojne druge oblasti društvenog života Bosne i Hercegovine.

- Želimo da navike koje su stečene ovdje, prije svega u demokratskim procesima koji se provode u Norveškoj, prenesu u svoju domovinu. Nama je potreban svaki naš čovjek. Potrebna su iskustva i znanja. Mi gradimo aktivnu mrežu u koju želimo da uključimo svakog bh. patriotu, kako bi mogao dati svoj doprinos razvoju zemlje. Također, putem te mreže će država, na određen način i u mogućoj mjeri, brinuti o svojim građanima u dijaspori. Proteklih godina mogli smo se uvjeriti da su naši građani u svijetu najbolji ambasadori naše kulture i naše države. U zemlje u koje dolaze oni donose pozitivne navike, oni su vrijedni ljudi koji svako društvo žele da učine još boljim. Norveško društvo dalo im je šansu da u najtežim trenucima u povijesti Bosne i Hercegovine pokažu svoje mogućnosti i mi smo beskrajno zahvalni norveškom narodu - kazao je tokom razgovora potpredsjednik Ramiz Salkić.

Pozvao je biskupkinju Byfuglien i generalnog sekretara Agoy da posjete Srebrenicu. Kao iskrenim prijateljima darovao im je Srebrenički cvijet, kao simbol sjećanja na genocid počinjen u ovom bosanskohercegovačkom gradu. U večernjim satima potpredsjednik Salkić održat će tribinu u gradu Sarpsborgu. U Norveškoj trenutno živi oko 17.000 građana porijekom iz Bosne i Hercegovine.

Ne propustite