Sa suđenja Adnanu Podži: Vozilo donirano GSS-u prešlo 150.000 kilometara

Bosna i Hercegovina
Sa suđenja Adnanu Podži: Vozilo donirano GSS-u prešlo 150.000 kilometara
.

Na suđenju Adnanu Podži za zloupotrebu položaja, svjedokinja odbrane je kazala da je vozilo “mercedes” koje je sarajevska policija donirala Gorskoj službi spašavanja (GSS) 2009. godine prešlo 150.000 kilometara.

Sanja Petrović, koja je 2009. godine bila direktorica Uprave administracije i podrške Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS), ispričala je da je vozilo nabavljeno 1998. godine, te da se u zapisniku o primopredaji GSS-u navodi da je prešlo oko 150.000 kilometra.

- Koliko mi je poznato koristila ga je jedinica za podršku… Korišteno je na području Sarajevskog i drugih kantona… Meni je iz službe koja se tim bavi rečeno da su inače terenska vozila skupa za održavanje -  kazala je Petrović.

Dodala je da se ta vozila svake četiri godine smatraju amortizovanim.

Podžo je optužen da je u aprilu 2009.godine, u svojstvu načelnika GSS-a Sarajevo, upotrebom krivotvorenih isprava prisvojio motorno vozilo vrijedno 19.603 KM koje je donirano GSS-u.

Odgovarajući na pitanje optužbe, svjedokinja je potvrdila da je bilo više vozila koja su za policiju nabavljena 1998.godine, te dodala da je vozilo bilo ispravno.

Općinski sud je prihvatio prijedlog odbrane da se izvrši vještačenje, odnosno procjena tržišne vrijednosti vozila u oktobru 2010. godine kada je “mercedes puch” prodat, uzimajući u obzir koliko je kilometara vozilo prešlo, da je bilo ofarbano i imalo policijske oznake, te iskaze svjedoka odbrane. Optužba se protivila ovom prijedlogu.

Sud će naredbu za vještačenje dati saobraćajnom vještaku Avdi Delimustafiću, javlja BIRN BiH.

Općinski sud će tražiti od Gorske službe spašavanja da dostavi Sudu određenu dokumentaciju koju nije dostavila odbrani, a riječ je o odluci o naknadi za mjesečne troškove telefona i goriva za načelnika stanice, te odluci o poravnanju duga prema Adnanu Podži.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. decembar, prenosi Fena.

Ne propustite