LJUBAV KOJA TRAJE VEĆ 70 GODINA: Upoznala ga je kad je imala 13 i istog trena se zaljubila

Zanimljivosti
LJUBAV KOJA TRAJE VEĆ 70 GODINA: Upoznala ga je kad je imala 13 i istog trena se zaljubila
.

Uprkos tome što su je troje od njihovih četvero djece (Charles, Anne i Andrew) prošlo kroz razvode, kraljevska zajednica Elizabete i Philipa traje decenijama bez ikakvih javnih naznaka bračnih problema. Sada pripadaju maloj zajednici bračnih parova koji je zajedno proveo sedam decenija.

Kraljica Elizabeta (91) i njen 96-godišnji suprug proslavit će godišnjicu braka u porodičnom krugu u Windsorskom dvorcu. Javnih obilježavanja neće biti, osim što će zvona Westminsterske opatije, u kojoj su se vjenčali 1947., u 14 sati zvoniti njima u čast. Nakon 70 godina braka Elizabeta i Philip imaju četvero djece, osmero unučadi i petero praunučadi. Šesto je na putu jer u aprilu princ William i Kate Middleton očekuju svoje treće dijete.

Princ Philip, kojem je zadnjih godina narušeno zdravlje, u augustu se povukao sa svih javnih dužnosti i sada penzionerske dane krati slikanjem i čitanjem. Kraljica, pak, sve više svojih dužnosti prepušta 69-godišnjem princu Charlesu, prijestolonasljedniku koji najduže čeka svoj red na tron u britanskoj historiji.

kraljevska-porosica

Elizabeti je bilo 13 kada je upoznala budućeg supruga, tada markantnog, plavokosog 18-godišnjeg mornaričkog oficira.

Osam godina kasnije, 20. novembra 1947., nacija je slavila vjenčanje iz bajke. U Westminsterskoj opatiji tadašnja princeza blistala je u haljini od svile s 10 hiljada bisera i blještavih kristala. U turobnoj britanskoj poslijeratnoj svakodnevnici, “bio je to dašak boje na teškom putu oporavka”, rekao je tada Winston Churchill.

Zbog svježih sjećanja na rat i još uvijek jake odbojnosti prema Nijemcima, nekoliko rođaka princa Philipa, koji potiče iz dansko-njemačke kraljevske loze Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, uključujući i njegove tri sestre, nije pozvano na vjenčanje. Kraljica Majka je prije vjenčanja pitala budućeg zeta hoće li voljeti njenu kćer.

Voljeti? Mislim da ta riječ ne opisuje dovoljno ono što osjećam”, odgovorio je.

kraljica

Bezbrižan brak dvoje mladih trajao je pet godina. Prerana smrt njenog oca, kralja Georgea VI, Elizabetu je vinuo na prijestolje, a Philipu prekinuo vojnu karijeru, nespojivu s ulogom kraljičinog supruga.

Princ Philip, rođen na Krfu 1921. godine, imao je kraljevski “pedigre” i bez Elizabete, njegov djed po ocu bio je grčki, a po majci danski kralj, ali se prije vjenčanja morao odreći svih titula i pravoslavne vjere kako bi postao britanski državljanin. Usvojio je i majčino anglizovano prezime, Mountbatten.

Ne propustite