Pokrenut proces SMJENJIVANJA MUGABEA

Svijet
Pokrenut proces SMJENJIVANJA MUGABEA
.

U Parlament Zimbabvea stigao je prIJedlog za opoziv predsJednika Roberta Mugabea, nakon što je vojska preuzela vlast, izjavio je danas predsednik parlamenta Jakob Mudenda.

Prema njegovim rIJečima, parlament će preći u hotel kako bi započeo proceduru za opoziv 93-godišnjeg predsednika, prenosi Reuters. 

Kako se navodi, zakon Zimbabvea omogućava da se sastanak parlamenta održi bilo gdje.

Za to vrijeme, navodi britanska agencija, ispred zgrade parlamenta okupile su se hiljade građana koji nose transparente u kojima pozivaju predsjednika Mugabea da ode sa vlasti.

Na sjednici ministara koju je sazvao Robert Mugabe pojavilo se danas samo pet ministara i državni tužilac, dok je 17 ostalih ministara odabralo da prisustvuje sastanku o planu za opoziv 93-godišnjeg lidera.

Ovaj sastanak je prvi koji je Mugabe sazvao od kako je prošle srijede vojska intervenisala u Zimbabveu, uz masovne zahteve da se Mugabe povuče sa vlasti.

Mnangagva: Mugabe odmah da podnese ostavku

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe treba odmah da podnese ostavku, izjavio je ranije danas bivši zamjenik lidera vladajuće zimbabveanske partije ZANU-PF Emerson Mnangagva, koga je Mugabe otpustio ranije ovog mjeseca, a Centralni komitet stranke izabrao za njegovog nasljednika.

Mnangagva je u saopštenju naveo da se ne nalazi u Zimbabveu i da se neće vratiti u zemlju dok ne bude zadovoljan svojom ličnom bezbjednošću, prenio je AP.

Vladajuća zimbabveanska partija ZANU-PF juče je jednoglasno odlučila da pokrene proces smjene predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea, izjavio je zvaničnik stranke.

Članovi partije složili su se da danas počnu proces smene na zasjedanju parlamenta, iako je i Mugabe sazvao za danas sjednicu vlade, prenio je Reuters. 

ZANU-PF i zvanično je obavijestila predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea da je smanjen sa položaja lidera stranke, izjavio je portparol stranke Simon Mojo.

On je rekao ida će ZANU-PF danas podnijeti prijedlog za smjenu Mugabea s obzirom da je istekao rok, koji mu je stranka dala da ode sa vlasti.

Parlamentu Zimbabvea biće potrebna dva dana da smijeni predsjednika države Roberta Mugabea, izjavio je zvaničnik zimbabveanske vladajuće stranke ZANU-PF Pol Mangvana.

Prema njegovim riječima, oni će danas podneti predlog za smenu i oformiti komitet, a sutra će glasati o smjeni, prenio je AP.

Ne propustite