Nastavlja se saga sa Radeljašem, Tužilaštvo KS uložilo žalbu

Bosna i Hercegovina
Nastavlja se saga sa Radeljašem, Tužilaštvo KS uložilo žalbu
.

Iako je Vrhovni sud Federacije BiH usvojio žalbu Kantonalnog tužilaštva KS i utvrdio da zdravstveno stanje optuženog Eseda Radeljaša ne može biti zakonski razlog za ukidanje pritvora, Kantonalni sud u Sarajevu je i u ponovljenom postupku donio rješenje o ukidanju pritvora zbog zdravstvenog stanja optuženog.

Kako je za N1 potvrdila portparolka Kantonalnog tužilaštva KS Azra Bavčić, Tužilaštvo je ponovo uložilo žalbu na ovo rješenje o kojem će odlučivati Vrhovni sud FBiH.

Kantonalni sud u Sarajevu je 3. novembra ukinuo pritvor Esedu Radeljašu. Odluka je donesena nakon procjene da bi mu boravak u KPZ-u Sarajevo predstavljao prijetnju za zdravlje. Inače, odbrana Eseda Radeljaša je mjesecima tražila da se optuženi brani sa slobode zbog problema sa srcem.

Vještak medicinske struke Ibrahim Gavrankapetanović je na zahtjev Sudskog vijeća priložio dokumentaciju o zdravstvenom stanju Eseda Radeljaša koji je u pritvoru proveo devet mjeseci.

Bivši zastupnik u KS Esed Radeljaš uhapšen je 9. novembra po nalogu Tužilaštva KS, a osumnjičen je za krivična djela: poticanje na zloupotrebu položaja, ovjeravanje neistinitog sadržaja, davanje dara i pranje novca.

Uhapšen je u okviru akcije "Blok".

Činjenjem ovih krivičnih djela Radeljaš je sebi i drugima pribavio korist od blizu milion maraka.

 

(N1)

 

Ne propustite