Lukač: Nakon presude Mla¸diću ne očekujemo narušavanje javnog reda i mira u RS

Bosna i Hercegovina
Lukač: Nakon presude Mla¸diću ne očekujemo narušavanje javnog reda i mira u RS
.

 Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač izjavio je danas da ne očekuje nikakvo narušavanje javnog reda i mira u tom bh. entitetu, nakon sutrašnjeg izricanja presude haškom optuženiku Ratku Mladiču.

Kada je u pitanju sigurnosni aspekt, kazao je da se provode sve mjere na zaštiti svih građana.

-Znamo da je to politička presuda, ali ćemo je dostojanstveno primiti... - ustvrdio je Lukač u izjavi novinarima.

Na pitanje zašto, po nekim ocjenama, predugo traje vještačenje dokumenta, navodno originala Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku koji je policija pronašla 31. oktobra kod Željka Kuntoša, bivšeg vozača nekadašnjeg predsjednika Narodne skupštine RS-a Dragana Kalinića, Lukač je rekao da ljudi koji se bave tim stvarima znaju koliko je potrebno vrijema da se za nešto utvrdi je li autentično ili ne.

-Kada bude završen taj proces, bit će poznato da li se radi o autentičnom dokumentu ili ne. Zasad, po informacijama koje imamo, tretirali smo ga kao originalan dokument. Vidjet ćemo šta će vještačenje da pokaže - rekao je entitetski ministar policije.

Miljkan Pucar, advokat Željka Kuntoša, tvrdi da kod njegovog klijenta nije nađen original Dejtonskog sporazuma, već kopije određenih dokumenata na engleskom jeziku.

Fascikla, koja je pronađena kod Kuntuša 31. oktobra, kada su ga uhapsili pripadnici MUPRS-a, otvorena je 7. novembra u banjalučkom Okružnom sudu, a Pucar je tada rekao da će se nakon vještačenja znati kako će se postupati u ovom slučaju.

Po nalogu tužioca pronađeni dokumenti, za koje policija sumnja da su primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku, upućeni su na prevođenje, a zatim i na vještačenje.

(Fena) 

 

Ne propustite