NITI ZVONI, NITI VIBRIRA, A VI NEŠTO OSJEĆATE: Evo zbog čega se ovo dešava!

Nauka i tehnologija
NITI ZVONI, NITI VIBRIRA, A VI NEŠTO OSJEĆATE: Evo zbog čega se ovo dešava!
.

Mnogi korisnici mobilnih telefona često, kako bi, bili mirni, potpuno ugase ton za dolazak poruka i poziva na svom telefonu. 

Upravo tada do izražaja dolazi takozvana "fantomska vibracija", odnosno osjećaj da je na uređaj stigla poruka ili poziv, iako to nije slučaj.

Prema jednom istraživanju s Tajvana, 95 posto vlasnika mobilnih telefona osjetilo je fantomske vibracije, a čak 84 posto njih je i čulo da im mobilni zvoni iako to nije bio slučaj. 

Sličan rezultat je stigao i iz istraživanja 2012. godine u Indiani. Od tristotinjak studenata, njih 89 posto je osjetilo neku vrstu fantomskih vibracija mobilnog telefona, u prosjeku jednom svakih nekoliko sedmica. 

Pojava "fantomskih vibracija" nije nova
 

Psiholog Dejvid Larami je u disertaciji iz 2007. godine opisao osjećaj kao ‘ringxiety’ (kombinacija engleskih reči ring i anxiety, zvonjava i teskoba), iako stvar nije potpuno nova. Mnogo prije nego što su mobilni telefoni zavladali svijetom, sličan fantomski osjećaj imali su i vlasnici pejdžera, što je u nemalom broju slučajeva ismevano i u stripovima.

Osjećaj i sve vezano uz njega dakle nije nov – i proučava se praktički već desetinama godina.
 
U Laramijevom istraživanju, otkrilo se i da je veliki broj odraslih doživljavao i zvučne halucinacije – njih dvije trećine je čulo da im mobilni zvoni, iako to nije bio slučaj.
 
Bilo kako bilo, krivac je samo mozak – iako tačni mehanizmi iza osjećaja i halucinacija nisu potpuno jasni ni danas. U jednom istraživanju iz 2010. godine, vezanom za bolničko osoblje, istražila se hipoteza kako fantomski signali zapravo mogu nastati zbog pogrešnog interpretiranja signala u moždanoj kori.

Krivac je dakle – samo mozak

Ljudski mozak je briljantan (ili briljantno bizaran) kad je riječ o filtriranju viška informacija. Zahvaljujući tome su mogući i brojni optički trikovi, iluzije i slično. Mozak jednostavno filtrira sav sadržaj koji dolazi iz svih čula, za koje smatra da su nepotrebni.

 

 

Ne propustite