Čanak: Dodik ugrožava teritorijalni integritet i Srbije i BiH, igra se vatrom koja će i njega progutati

Aktuelno
Čanak: Dodik ugrožava teritorijalni integritet i Srbije i BiH, igra se vatrom koja će i njega progutati
.

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ugrožava teritorijalni integritet i Srbije i Bosne i Hercegovine.
Dodik je u danas objavljenom intervjuu Deutsche Welleu, koji je dao u oktobru, izrazio uvjerenje da će doći do promjena granica država u regionu za 10 godina ili kada region uđe u Evropsku uniju.
 
Na molbu da pokaže na mapi šta će biti s granicama, Dodik je povukao granicu između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske koju je pripojio Srbiji, i granicu na sjeveru Kosova koji je pripojio Srbiji.
 
"Ponovno igranje granicama i švrljanje po mapama zastrašujuće podsjeća na početak tragedije devedesetih godina prošlog vijeka. Svako ko to radi mora odgovarati. Milorad Dodik se igra vatrom koja će i njega progutati", naveo je Čanak u pisanoj izjavi.
 
On je kazao da "to nije samo njegov (Dodikov) potez flomasterom na mapi, nego ugrožavanje teritorijalnog integriteta kako Bosne i Hercegovine, tako i Srbije".
 
"Krajnje je vreme da Srbija, kao jedan od potpisnika Dejtonskog sporazuma, stavi tačku na Dodikove zapaljive poruke", rekao je Čanak.
 
On je pozvao predstavnike Srbije da Dodiku "objasne da je Republika Srpska teritorijalni entitet suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine i da se prema njemu tako i ponaša".

 

(Vijesti.ba)

Ne propustite