Grad Zenica spreman za realizaciju velikih investicijskih projekta

Bosna i Hercegovina
Grad Zenica spreman za realizaciju velikih investicijskih projekta
.

Gradonačelnik Fuad Kasumović prezentirao je danas javnosti rezultate svog rada nakon prve godine provedene na poziciji prvog čovjeka Zenice.

Sumirajući rezultate, Kasumović je istakao da vjeruje da je Gradska uprava u prvoj godini uradila tri puta više nego što je on očekivao i, kaže,  moglo se i moralo bolje, ali Grad je preuzeo sa 62 miliona KM duga za ranija ulaganja, bez mogućnosti da izdaje garanciju za druge kredite.

Ove godine mu je osnovni cilj bio stabilizirati budžet i odgovoriti svim potrebama građana Zenice, koje u narednom periodu očekuju brojni razvojni programi, od kojih je svakako najznačajniji okončanje projekta daljinskog grijanja, koje će biti u upotrebi do kraja 2019. godine.

- Problem broj jedan je grijanje grada, koji sam morao završiti bez zaduživanja, ali smo našli  rješenje i sproveli ga, te smo kao grad uz minimalno učešće uspjeli i to riješiti, ali s obzirom na to da se radi o većem projektu potrebno je i vrijeme za njegovu realizaciju - istakao je Kasumović.

U realizaciji ovog projekta, vrijednog oko 100 miliona KM, u suvlasničkom dijelu joint-venture kompanije "Toplane Zenica" podjela je  - ArcelorMittal 50 posto, finska vlada i kompanija 30 posto i vlasništvo grada Zenica je 20 posto. Novi sistem će koristiti inustrijski plin, umjesto uglja sa sumporom.

Projekt regionalnog vodovoda "Plava voda" je u administrativnom dijelu završen i sutra, u utorak, 21.novembra, u Travniku će biti potpisan ugovor o realizaciji ovog projekta. Od ostalih reliziranih projekata Gradska uprava je napokon riješila problem pasa-lutalica u Zenici, a realiziran je i program otvaranja zajedničkih naplatnih mjesta za režije sa kojim su građani Zenice ostvarili uštedu od oko 700.000 KM.

Zbog realizacije brojnih programa i projekta Grad Zenica je prije nekoliko dana dobio 'BFC certifikat' kao sredina koja je povoljna za poslovanje, što se već pokazalo kao produktivno, jer se povećava broj zainteresiranih za investiranje i broj novozaposlenih osoba.

- Kraj godine Zenica privodi s velikim finansijskim sredstvima na računu, što je rezultat ušteda u zgradi Gradske uprave Zenica. U planu je ukidanje nekih paušala i taksi, a za iduću godinu će biti značajno smanjeno finansiranje lokalnih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću, jer moja je želja svesti sve u normalnu mjeru - istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

U drugoj godini rada ovog sastava Gradske uprave Zenice očekuje se bolja naplata komunalnih taksi za period od 2010. do 2014. godine,  zatim asfaltiranje dionica u ruralnim područjima i WiFi internet u mnogim mjesnim zajednicama na području Zenice, još bolji poticaji poljoprivrednicima, te rješavanje finansiranja sportskih udruženja i klubova.

Ne propustite