Opasna bolest djevojke šalje u menopauzu ranije i “ubija” im jajnike, a što je najgore – nasljedna je

Zdrav život
Opasna bolest djevojke šalje u menopauzu ranije i “ubija” im jajnike, a što je najgore – nasljedna je
.

Menopauza pogađa žene koje su zagazile duboko u petu deceniju, ali može da se javi i kod mnogo mlađih djevojaka.

Simptomi menopauze mogu da se jave i u tridesetim, dvadesetim, a ponekad i u ranijim godinama što predstavlja ozbiljan zdravstveni problem koji sa sobom donosi još mnogo komplikacija po zdravlje mladih žena, piše “Telegraf“.

Prestanak rada jajnika u mlađim godinama (prije 40) naziva se prijevremeni prestanak rada jajnika i pogađa oko 1 procenat žena. Taj proces ne dešava se preko noći već je problem koji nastaje s vremenom i koji daje simptome mnogo prije nego se dogodi.

Simptomi su isti kao kod menopauze i mogu da se jave mjesecima pa čak i godinama prije nego se prekine menstruacija.

Kada vaši jajnici prestanu da rade, to znači da više ne otpuštaju jajne ćelije, vi nemate ovulaciju i ne proizvodite hormone kao što su estrogen i progesteron.

Pored prijevremene menopauze, ovaj sindrom vas izlaže povećanom riziku od bolesti srca i kostiju. Žene kod kojih se javi ovaj problem imaju poteškoća da ostanu u drugom stanju. Zbog svega toga, doktori upozoravaju da ukoliko vam je tri mjeseca uzastopno izostala menstruacija potražite obavezno pomoć ljekara.

Jedan od najčešćih simptoma je izostanak menstruacije, ali se kod nekih pacijentkinja to ne dešava odmah već mjesecima pa i godinama unaprijed. Češći simptomi su valunzi, problemi sa spavanjem, promjene raspoloženja, suhoća vagine i neprijatnost tokom se*sa.

Često je teško utvrditi zašto se ovo dešava nekim ženama. Poznato je da terapije poput hemoterapije i radijacije mogu da dovedu do prestanka rada jajnika kao i neke operacije na jajnicima. Ukoliko neko u porodici ima problem sa prijevremenim prestankom rada jajnika vrlo je vjerovatno da će se i njoj tako nešto desiti.

Nizak nivo estrogena dovodi do oboljenja kostiju – do osteoporoze. Kosti postaju slabije, sklone lomljenju i bolestima. Povećava se i rizik od bolesti srca i demencije, kao i anksioznosti i depresije.

Ne postoje lijekovi koji mogu da izliječe ovu bolest, ali se ona može spriječiti ukoliko se simptomi uoče na vrijeme.

Hormonska terapija ne može da pomogne kod plodnosti, ali može da pomogne kod zdravlja srca, kostiju i mozga. Preporučuje se da žene u tom stanju uzimaju kalcijum i vitamin D kako bi spriječile osteoporozu i lubrikante kako bi spriječile suhoću vagine. Što se tiče neplodnosti, treba razmisliti o zamrzavanju jajnih ćelija kako bi se kasnije oplodile.

 

(Novi.ba/Telegraf.rs)

Ne propustite