Predsjednik Zimbabvea ipak ne podnosi ostavku

Svijet
Predsjednik Zimbabvea ipak ne podnosi ostavku
.

Dugovječni predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe nije ispunio očekivanja da će podnijeti ostavku, obećavši da će idućeg mjeseca predsjedavati kongresom svoje stranke ZANU-PF iako ga je ona nekoliko sati ranije uklonila s funkcije čelnika. 

ZANU-PF je 93-godišnjem Mugabeu dao manje od 24 sata da siđe s funkcije, a u protivnom će biti srušen s vlasti, što je pokušaj da se njegova 37-godišnja vladavina okonča na miran način nakon što je u toj afričkoj državi praktički izveden vojni puč.

Izlazak na ulice

Mugabe je u izvanrednom obraćanju na državnoj televiziji rekao da prihvaća kritike na svoj račun iz redova ZANU-PF-a, vojske i javnosti, no nije komentirao mogućnost da stupi s dužnosti. 

Čelnik veterana Zimbabvea Chris Mutsvangwa koji vodi kampanju za zbacivanje Mugabea za Reuters je otkrio kako planovi o rušenju dugovječnog predsjednika s vlasti idu po planu, a da će stanovnici Hararea u srijedu izaći na ulice.

BBC piše kako, unatoč euforiji, nije jasno je li Mugabeovo odstupanje bolja ili lošija stvar za zemlju. Naime, Mugabea mijenjaju isti oni ljudi koji su ga, pomoću namještanja izbora, držali na toj poziciji toliko dugo vremena. Vojska i stranka su ga godinama održavale na vlasti,  napadajući političku opoziciju.

Otpušteni zamjenik

Na čelu stranke naslijedit će ga Emmerson Mnangagwa, zamjenik kojega je otpustio ovoga mjeseca, rekli su za Reuters izvori s posebnog sastanka o sudbini Mugabea.

"On je izbačen", rekao je jedan od predstavnika stranke. "Mnangagwa je naš novi čelnik."


Migabeova supruga Grace, koja je pokazala ambicije da naslijedi Mugabea na dužnosti, također je izbačena iz stranke.

Mugabeu preporuka da napusti zemlju

U izjavi prije sastanka čelnik ratnih veterana, Chris Mutsvangwa rekao je da 93-godišnjem Mugabeu istječe vrijeme za pregovore o odlasku te da bi trebao napustiti zemlju dok još može.

"On pokušava dogovoriti dostojanstveni izlaz", kazao je.

Mutsvangwa, bivši šef državne sigurnosti poznat kao Krokodil, zaprijetio je da će pozvati na ulične prosvjede ako Mugabe odbije otići.

Masovni prosvjedi

U subotu su održani masovni prosvjedi u Zimbabveu na kojima se tražila Mugabeova ostavka. Radi se o najvećim demonstracijama ikad organiziranim u toj zemlji od stjecanja neovisnosti i dolaska na vlast Roberta Mugabea 1980.

Prosvjedi organizirani u glavnom gradu i u drugom gradu u zemlji Bulawayu okupili su čitav politički spektar: ministre, osobe bliske stranci na vlasti, ali i oporbu, sve ujedinjene protiv Mugabea.

Mugabeova 37-godišnja vladavina okončana je kada je vojska u srijedu preuzela vlast i stavila ga u kućni pritvor, kazavši da želi smijeniti "kriminalce" koji ga okružuju.

Intervencija vojske predstavlja prekretnicu u dugoj vladavini Roberta Mugabea obilježenoj represijom oporbe i teškom ekonomskom krizom.
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Zimbabve, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Zimbabve.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Ne propustite