Evo kako da sami popravite MANJA OŠTEĆENJA na parketu

Praktična žena
Evo kako da sami popravite MANJA OŠTEĆENJA na parketu
.,.

Drveni namještaj kao i parketi daju posebnu notu svakom prostoru i zbog toga je dobro znati kako ih sačuvati od bilo kakvog oštećenja.

Naime, kao što se zidovi mogu lako zaprljati, tako se drveni podovi mogu oštetiti. Nezgode u kući i stanu se mogu dogoditi, a dobro je znati kako postupiti u takvoj situaciji. U nastavku slijedi što učiniti ako dođe do oštećenja na parketu i kako što prije sanirati problem.

Prije nego što krenete popravljati nastalu štetu, bilo bi dobro provjeriti cijelu površinu poda ako još negdje postoji oštećenje. Tako ćete se lakše moći organizirati i znati koliko vam otprilike treba vremena za cijeli posao. Kada ste uočili gdje se sve nalaze ogrebotine, uklonite namještaj kako bi lakše mogli raditi, piše savjetnica.com.

Važno je odabrati pravu boju, a pasta se može nabaviti u bilo kojem centru gdje se prodaje građevni materijal ili u posebnoj trgovini. Pasta obično dolazi u tubama s pripadajućim alatom. Moguće je pronaći i složenije setove s električnim uređajem za topljenje voska i blanjalicom.

Ako ste primijetili pukotinu prvo treba očistiti rupicu, jer se u njoj vjerojatno nakupila veća količina prljavštine te ju ispuniti pastom za popravke. Iznad stavite manji dio plastične folije te pritisnite prstima kako bi pasta mogla ući na sva mjesta u pukotini. Na kraju uzmite lopaticu i zagladite površinu.

Treba pričekati da se pasta stvrdne kako bi kasnije mogli ulaštiti pod. Ukoliko niste sigurni kako to učiniti, na pakiranju postoje upute koje će vam pomoći da posao odradite kako treba.

Neke podove bi na kraju trebalo premazati i bezbojnim lakom. Na pakiranju svakog laka nalaze se upute koje bi trebalo slijediti ako želite posao odraditi bez greške.

Na parket možete na kraju nanijeti i ulje s kojim će ljepota vašeg poda najviše doći do izražaja i to bez suvišnog sjaja. Ulje će prodrijeti dovoljno duboko u parket i pritom ga zaštititi, a vosak će pružiti završni sloj koji će stvoriti zaštitu i tako onemogućiti zadržavanje bilo kakve prljavštine.

Kada je posao gotov možete vratiti namještaj gdje je prije stajao, a da bi bili sigurni da se površina na koju ste nanijeli odgovarajuća sredstva osušila, bilo bi dobro pričekati da prođe barem nekoliko dana jer je potrebno oko tjedan dana da se završni sloj osuši.

 

Ne propustite