7 navika u vožnji koje uništavaju vaš automobil i prazne vam novčanik

Zanimljivosti
7 navika u vožnji koje uništavaju vaš automobil i prazne vam novčanik
.

Sa povećanjem iskustva u vožnji, postoje više različitih navika, koje na žalost nisu uvijek dobre. Štaviše, što je iskusniji vozač, teže je da ih se riješite. Zato smo odlučili da opišemo nekoliko loših navika vozača i ka saznate koje su možete izbjeći preuranjene kvarove, a negdje i nepotrebne troškove.


Ne forsirajte hladan motor na puno obrtaja

1-67

Većina modernih motora ne zahteva zagrevanje. Ali vrijedi zapamtiti da dok se strelica ne podigne na radnu temperaturu, ne možete stisnuti više od 2 hiljade obrtaja. Na hladnoj temperaturi, možete sačekati 1-2 minuta nakon pokretanja automobila i započeti vožnju.


Ignorišete neprirodne zvukove

2-60

Mala ogrebotina, neuobičajena buka – ovo je signal neke vrste kvara. Mnogi ignorišu takve znakove, a kao rezultat toga, nešto neprijatno se dešava sa automobilom u nepovoljnom trenutku. Ako mašina za nju izda neprirodne zvuke, potrebno je da izvršite dijagnostiku da biste riješili problem.


Nemojte koristiti ručnu kočnicu

4-62

Ako stavite automobil sa automatskim menjačem na rampu, sva opterećenja se obračunavaju zaključavanjem menjača izlaznog vratila kutije. Da biste uspješno parkirali na padini, držite pedalu kočnice nogom, a zatim prebacite kutiju u režim parkiranja, podignite ručnu kočnicu i tek onda lagano pustite pedalu kočnice.


Držite stopalo na kočnici na kosinama

3-65

Mnogi ljudi drže nogu na pedali kočnice dok se pomeraju i spremaju se za kočenje u bilo kom trenutku. To dovodi do pregrijavanja sistema kočenja i habanja kočnih pločica i diskova. Umjesto toga, pređite na niži stepen prenosa kako biste došli do kočnica motora.


Da se naslonite na polugu prenosa

7-54

Mnogi imaju naviku da stavljaju ruku na ručicu mjenjača, kao da je to postolje. Ovo ne bi trebalo učiniti barem zato što bi na volanu trebalo držati obe ruke. Od takvog zanemarljivog, ali konstantnog opterećenja u kutiji, sinhronizatori sa zupčanicama su pomiješani, što pogoršava promenu stepena prenosa.


Sipate gorivo samo kada je rezervoar skoro prazan

5-59

Kada je mašina u stanju mirovanja, u rezervoaru se akumuliraju mehaničke nečistoće, sediment se pojavljuje na dnu. Ova prljavština ulazi u pumpu za gorivo, uzrokujući oštećenja i praveći filtere. Zimi je potrebno ostaviti najmanje pola rezervoara goriva kako bi se izbeglo stvaranje velike količine kondenzata. Voda u rezervoaru u zimu može dovesti do njegove deformacije i drugih problema.


Često kočenje

6-54

Obratite pažnju na daljinu i pomerajte se brzinom potoka – šta se predaje u vozačkim školama. Ali, ako neprestano usporavate, pripremite se za redovnu zamenu kočnih pločica i diskova. Da biste izbegli neugodnu situaciju na putu, potrebno je da vremenom zamenite creva kočnice i pratite nivo kočione tečnosti.

Ne propustite