Ostojić: Odnos BiH i Hrvatske ne može ovisiti o presudama u Hagu

Vijesti
Ostojić: Odnos BiH i Hrvatske ne može ovisiti o presudama u Hagu
.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić danas je na sesiji Kruga 99 o temi "Šta remeti odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine?" kazao da odnos BiH i Hrvatske ne može ovisiti o presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Hagu te da ove dvije države trebaju rješavati probleme kao susjedi.

Komentirajući izricanje dvije posljednje presude optuženima za ratne zločine u BiH, Ratku Mladiću 22. novembra i čelnicima tzv. Herceg-Bosne 29. novembra, Ostojić je naglasio da nije moguće biti djelomično legalista te da se odluka suda mora poštovati.

Smatra da situacija nije jednostavna te da se u takvim slučajevima pokaže 'pravo lice politike'.

- Završavanje tih priča bi itekako doprinijelo miru, a svi sa nestrpljenjem čekaju šta će se desiti kako bi nakon toga kreirali određeni stav - istakao je.

Govoreći o izjavi predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. godine, 'kako će puno vode proteći Dunavom prije nego Hrvatske i Srbija mogu govoriti da su prijateljske države', Ostojić je kazao da kako to nikada ne bi izgovorio.

- To nije doprinos građenju dobrosusjedskih odnosa. To je loša i neodgovorna poruka  - poručio je.  

Također je istakao da nije dovoljno samo na papiru deklarativno preuzimati obaveze i poticati eurointegracije BiH, već da treba raditi konkretno te izbjegavati neodgovorne izjave političara obje  države.

- Dolazim iz zemlje koja je susjed i uvijek polazim od činjenice da moja kuća vrijedi onoliko koliko je susjed dobar. Jako je važno kako živite sa svojim susjedima - naglasio je.

Naglasio je da ratne traume opterećuju situaciju, ali da smatra da je vrlo bitno razgovarati te da politika mora biti jako pažljiva.

 

Ne propustite