Na Kosovu počelo glasanje u drugom krugu lokalnih izbora

Region
Na Kosovu počelo glasanje u drugom krugu lokalnih izbora
.

Na Kosovu su u sedam sati otvorena birališta na kojima se u drugom krugu lokalnih izbora glasa za gradonačelnike u 19 od 38 kosovskih opština. Istovremeno, glasanje se ponavlja u opštini Parteš, sa većinskim srpskim stanovništvom.

Pravo glasa ima 1.353.613 birača, što je oko 70 posto ukupnog biračkog tela. Glasanje će se obaviti u 614 biračkih centara sa 1.777 biračkih mjesta, koja će biti otvorena do 19 sati. Drugi krug se održava u gotovo svim velikim opštinama, osim Peći gdje je gradonačelnik pobijedio u prvom krugu.

U glavnom gradu Prištini u drugom krugu glasanja bore se dosadašnji predsjednik Shpend Ahmeti iz “Samoopredeljenja” i Arban Abrashi iz Demokratskog saveza Kosova (LDK). U Prizrenu, drugom po veličini gradu na Kosovu, u drugom krugu su Shaqir Totaj kandidat Demokratske partije Kosova (PDK) i Mytaher Haskuka iz “Samoopredeljenjea”.

U Južnoj Mitrovici se takmiče Valdete Idrizi iz PDK-a i Agim Bahtirij iz Alijanse novo Kosovo (AKR). U Gnjilanu su u drugom krugu dosadašnji predsjednik Lutfi Haziri iz LDK-a I Sami Kurteshi iz “Samoopredeljenja”. U Đakovici su u drugom krugu Ardian Gjini iz AAK-a i dosadašnja predsjednica Mimoza Kusari-Lila iz Alternative. U opštini Podujevo u drugom krugu su Agim Veliu iz LDK-a i Ajet Potera iz “Samoopredeljenja”.

Drugi krug izbora se održava i u Dragašu, Istoku, Kačaniku, Klini, Kamenici, Obiliću, Orahovcu,Štimlju, Suvoj Reci, Uroševcu, Vučitrnu, Mališevu i Klokotu.

U opštini Klokot, sa srpskim većinskim stanovništvom, u drugom krugu zvanično na glasačkom listiću figuriraju dva kandidata Strahinja Spasić iz “Srpske liste” i Božidar Dejanović iz Građanske inicijative Klokot-Vrbovac. Međutim, Božidar Dejanovića je između prvog i drugog kruga glasanja zajedno sa svim članovima svoje GI Koloko-Vrbovac pristupio “Srpskoj listi” i sada je i on kandidat ispred “Srpske liste“.

Istovremeno, ponovo se glasa za predsednika opštine Parteš, sa većinskim srpskim stanovništvom zbog neregularnosti u prvom krugu izbora održanom 22. okotobra, kada je zabilježena kupovina glasova od strane kandidati za predsjednika opštine Dragana Petkovića iz “Srpske liste”, a koji je bio pobijedio Nenada Cvetkovića iz Građanske inicijative Narodna sloga.

Kandidati “Srpske liste” u prvom krugu su pobijedili u 8 od 10 opština sa srpskom većinom i to u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku, Ranilugu, Novo Brdo, Gračanici i Štrpcu.

Demokratski savez Kosova Ise Mustafe je pobedio u prvom krugu u opštinama Peć, Kosovo Polje, Lipljan i Vitina. U opštinama Junik i Dečane pobedila je Alijansa za budućnost Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja, dok je Demokratska partija Kosova (PDK) Kadri Veselija pobedila u Glogovcu. U Skenderaju i Elez Hanu su pobedili nezavisni kandidati. U jedinoj opštini sa turskom većinom Mamuši u prvom krugu je pobijedila Turska demokratska partija Kosova, prenosi Anadolija.
 

Ne propustite