Kako da odaberete pravi frižider prema svojim potrebama

Porodica i zdravlje
Kako da odaberete pravi frižider prema svojim potrebama
.

Izbor novog frižidera koji će zadovoljiti potrebe vaše porodice zahtjeva da se dobro informišete. Cijene mogu da variraju od radnje do radnje, pa se pripremite i na tabananje.


IZMJERITE PROSTOR

U kupovinu ne krećite bez metra. Prethodno njime premjerite i prostor u kuhinji gde će stajati nov frižider. Obavezno izmjerite visinu, širinu i dubinu, ali i prostor koji je potreban za otvaranje vrata.

ODREDITE TIP

Odlučite da li želite običan ili kombinovani frižider. Ako tražite kombinovani, definišite da li želite zamrzivač iznad ili ispod frižidera ili možda želite onaj dupli, koji kod nas zovu dvokrilni. On je po vertikali podijeljen na zamrzivač i frižider.

DEFINIŠITE VELIČINU

Zapremina, tj. kapacitet frižidera, važna je i zbog utroška struje. Izaberite takav u koji ćete moći da smjestite dovoljno hrane za vašu porodicu. Prevelik, prazan frižider će trošiti puno struje, dok će mali biti stalno prepunjen i zbog toga trošiti više.

BIRAJTE ŠTEDLJIV FRIŽIDER

Ušteda struje je bitan faktor pri kupovini, pa izaberite one savremenije modele, energetske A klase. Viša cijena pri kupovini brzo se isplati uštedom struje. Frižideri sa ledomatom troše od 14 do 20 odsto više energije.

Kada ste odabrali model koji odgovara vašoj porodici, krenite u obilazak prodavnica jer se cijene istih modela mogu znatno razlikovati. Pratite akcije i rasprodaje jer u tom slučaju možete značajno uštedeti.

ZLATNO PRAVILO

Ako kupujete kombinovani frižider-zamrzivač, za tri do četiri člana domaćinstva potreban je frižider kapaciteta od 390 do 480 litara, a za svakog novog člana domaćinstva dodajte još 55 l.

Orijentaciono, svaki litar zapremine godišnje odnosi 1 kWh energije.

Ne propustite