OVO ĆE SVIMA ODGOVARATI: Napravljena odjeća koja u isto vrijeme hladi i grije

Zanimljivosti
OVO ĆE SVIMA ODGOVARATI: Napravljena odjeća koja u isto vrijeme hladi i grije
.

Oni koji posjeduju ovakvu odjeću moći jednostavnim obrtanjem odjeće promijeniti temperaturu svog tijela i time zadržati ugodnost.

Hladniji dani su pred nama i svi mi imamo želju da naša odjeća bude što toplija, no šta biste dali da imate odjeću koja u isto vrijeme može da grije i hladi vaše tijelo i time održava idealnu temperaturu?

Naime, autori iz tekstilne industrije tvrde da su uspjeli, od bakrenih nano-žica obloženih ugljikom unutar nanoprozirnog polietilena (nanoPe), kreirati tekstil koji će imati funkciju i hlađenja i zagrijavanja, stoji u radu objavljenom u Science Advances.

Autori su, kako kažu, ugradili sloj bakrenih nano-žica s jedne strane obloženih ugljikom unutar nanoPe tekstila, te karbonska strana ovog dvosloja lako zraži toplinu, dok je bakar s druge strane zadržava.

Na taj način, kad je materijal postavljen tako da je bakar okrenut prema koži, toplina lako prolazi kroz nanoPe do dvosmjernog emitera, gdje se zrači u okolinu. Kada se materijal obrne, gušći nanoPe zadržava veću toplinu i manje je vjerovatno da će ono što dolazi do emitera pobjeći.

To praktično znači da će oni koji posjeduju ovakvu odjeću moći jednostavnim obrtanjem odjeće promijeniti temperaturu svog tijela i time zadržati ugodnost, a pritom uštedjeti i energiju za glađenje i grijanje.

Ne propustite