Govedarica: Dodik 'trgovao referendumima' kako bi zatvorio istrage

Bosna i Hercegovina
Govedarica: Dodik 'trgovao referendumima' kako bi zatvorio istrage
.

Predsjedništvo SDS-a ocijenio je danas da je predsjednik RS-a Milorad Dodik "trgovao referendumima“ i da neće dozvoliti da BiH prizna nezavisnost Kosova.

Lider ove stranke Vukota Govedarica tvrdi da kod Dodika nikada nije postojala ozbiljna namjera da provede referendum u RS-u o radu Suda i Tužilaštva BiH.

-Zanimljivo je da je na dan održavanja sjednice Narodne skupštine 6. novembra o suspenziji referenduma, Sud BiH upoznao Dodika da je jedan dio prošle godine bio prisluškivan. To znači da se obustavlja istraga protiv njega, što govori da je na dan kada je stavljena van snage odluka o referendumu, zatvoren predmet protiv Dodika u 'slučaju' kupovine vile na Dedinju. Stoga zaključujemo da je 'taj stari trgovac referendumima' pokazao svoje pravo lice - ustvrdio je Govedarica u izjavi novinarima.

Predsjedništvo SDS-a je osudilo, kako je naveo, izjave članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića o Kosovu te ponavljaju da se bez Srba u BiH neće moći donijeti odluka o priznanju nezavisnosti Kosova.

-Dobri odnosi BiH i Srbije jednim dijelom definišu i stabilnost regiona - naveo je on.

Tvrdi i da krizu u BiH žele da naprave oni koji nemaju rezultate u svom radu, već su sve ove "godine jahali na propalim politikama“.

Predsjednik SDS-a je potvrdio i da će sutra učestvovati u razgovorima koje je sazvao predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović s liderima parlamentarnih stranaka u RS, jer, kako je naveo, želi da parlament ima dostojanstvo, ali i da to mora osigurati vladajuća većina.

Kada je u pitanju dalje učešće SBB-a u vlasti na nivou BiH, podsjetio je da je stranka naknadno ušla u vlast te da sada manevarski žele da “pobjegnu od odgovornosti“, zbog izbora naredne godine.

Nakon sjednice Predsjedništva SDS-a u Istočnom Sarajevu, Govedarica je kazao i da Vlada RS-a "svjesno“ zaobilazi lokalne zajednice u kojima nije na vlasti SNSD te pozivaju ministre da se uključe u rješavanje problema i u općinama koje vodi SDS.

Ne propustite