Trumpova administracija želi zatvoriti palestinsku misiju u Washingtonu

Svijet
Trumpova administracija želi zatvoriti palestinsku misiju u Washingtonu
.

Trumpova administracija obavijestila je Palestince da će zatvoriti njihov ured u Washingtonu ako ne započnu ozbiljne mirovne pregovore s Izraelom, kazali su američki zvaničnici.

Državni sekretar Rex Tillerson je zaključio da su Palestinci prekršili misterioznu odredbu u američkom zakonu u kojoj se navodi da misija Palestinske oslobodilačke organizacije mora biti zatvorena ako Palestinci pokušaju pokrenuti postupak pred Međunarodnim krivičnim sudom protiv Izraelaca zbog zločina nad Palestincima, izvještava Associated Press.

Jedan zvaničnik ministarstva vanjskih poslova je rekao da je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u septembru prešao tu granicu zatraživši od Međunarodnog krivičnog suda da istraži i procesuira Izraelce.

Međutim, ovaj zakon ostavlja predsjedniku mogućnost izlaza, tako da Tillersonova izjava ne znači da će se taj ured sigurno zatvoriti.

Trump sada ima 90 dana da razmotri da li su Palestinci stupili u "direktne i konstruktivne pregovore s Izraelom".

Ukoliko Trump zaključi da jesu, Palestinci mogu zadržati svoj ured. Ovaj zvaničnik je kazao da je nejasno da li bi SAD mogle taj ured zatvoriti prije isteka roka od 90 dana, ali da misija ostaje otvorena barem za sad.

Sjedinjene Američke Države su 1994. godine, za vrijeme administracije predsjednika Billa Clintona, dozvolile da Palestinska oslobodilačka organizacija otvori svoju misiju u Washingtonu. Godine 2011. administracija Baracka Obame je počela dopuštati Palestincima da istaknu svoju zastavu ispred ovog ureda, što su Palestinci pozdravili kao historijski potez.

Ne propustite