Sastali se kineski i sjevernokorejski predstavnici

Svijet
Sastali se kineski i sjevernokorejski predstavnici
.

Višerangirani kineski zvaničnik Song Tao sastao se danas u Pjongjangu sa saradnikom sjevernokorejskog lidera Čoe Rong Haeom, kojem je prenio želju Kine da budu unaprijeđeni tradicionalno prijateljski odnosi između dvije zemlje.

Prema navodima kineskih medija, Tao je u posjeti Pjongjangu u ime kineskog predsjednika Si Đinpinga kako bi sjevernokorejske zvaničnike obavijestio o nedavno održanom Kongresu kineske Komunističke partije i drugim pitanjima od zajedničkog interesa, piše Srna.

Dvije zemlje su sporu oko nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje i američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zatražio je od Pekinga da izvrši pritisak na Pjongjang.

Tao je prvi višerangirani kineski predstavnik u posjeti Pjongjangu nakon više od godinu dana, ali mediji ističu da se očekuje da će on tokom sastanka sa Haeom iznijeti pitanje sjevernokorejskih raketnih i nuklearnih proba.

Međutim, u izvještaju kineske Komunističke partije o sastanku dvojice zvaničnika ne pominju se ova pitanja već dugotrajni odnosi između Pekinga i Pjongjanga.

U izvještaju se napominje da su se zvaničnici saglasili da su međusobne veze "zajedničko blago dva naroda".

U kratkom izvještaju korejske novinske agencije KCNA o sastanku ističe se da je Tao svojim domaćinima prenio želju Kine "za razvoj tradicionalno prijateljskih zemalja".

 Nisu navedeni drugi detalji. 

 

Ne propustite