HRANA KOJA VAS MOŽE UBITI: Ove smrtonosne namirnice vjerovatno imate u kuhinji!

Zanimljivosti
HRANA KOJA VAS MOŽE UBITI: Ove smrtonosne namirnice vjerovatno imate u kuhinji!
.

Za neke ste možda već i čuli, dok za druge nikada ne biste pomislili. Ove namirnice mogu biti fatalne, a neke od njih sigurno imate u svojoj kuhinji.

 Sjemenke voća

Sjemenke jabuka, kao i višanja, sadrže cijanovodoničnu kiselinu. Nemojte pojesti veću količinu ovih sjemenki, kao ni sjemenki breskve i kajsije.

Rabarbara

Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu, koja uzrokuje kamen u bubregu. Fatalna količina iznosila bi 5 kilograma, ali bilo bi vam loše i od mnogo manje količine.

Muskatni oraščić

Muskatni oraščić zapravo ima halucinogena svojstva. Da, on može izazvati halucinacije, ali samo 6 grama može dovesti do konvulzija, a 8,5 do epileptičnih napada. Ako pojedete jedan cio oraščić, može doći do privremene psihoze koja uključuje i tešku anksioznost.

Krompir

Glikoalkaloidi, koji se takođe mogu naći u pomoćnicama, nalaze se u krompirovom lišću, stabljikama i klicama. Mogu se javiti i u samom krompiru ukoliko odstoji predugo, pogotovo ako stoji na svjetlu. Glikoalkaloidi mogu izazvati grčeve u stomaku, dijareju, glavobolje, a nekada čak i komu i smrt. Misli se da bi čak od 3 do 6 miligrama ove supstance po kilogramu tjelesne mase moglo da bude fatalno. Izbjegavajte krompire sa zelenkastim mrljama.

Bademi

Postoje dve vrste badema – slatki i gorki. Gorki bademi sadrže relativno velike količine cijanovodonika. Samo 7–10 sirovih gorkih badema može izazvati probleme kod odraslih, a po djecu ta količina može biti čak i fatalna.

 Sirovi med

Zbog toga što ne prolazi kroz proces pasterizacije kojim se uništavaju štetni toksini, sirovi med često sadrži grejanotoksin. Ovaj toksin može izazvati vrtoglavicu, slabost, mučninu i povraćanje u trajanju od 24 sata. Obično samo jedna supena kašika koncentrisanog grejanotoksina može izazvati navedene simptome. Bila bi loša ideja konzumirati više supenih kašika.

 Tunjevina

Opasnost tunjevine krije se u živi koju riba apsorbuje. Kada se nađe u vašem tijelu, živa će ili proći kroz bubrege ili doći do mozga i dovesti vas do ludila. Američka administracija za kontrolu hrane i lijekova preporučuje da djeca i trudnice uopšte ne konzumiraju tunjevinu. Iako je mala vjerovatnoća da će vas ogromna porcija tunjevine ubiti, bilo bi dobro da obratite pažnju na to koliko je jedete na sedmičnom nivou.

Ne propustite