Izrael će izmjestiti 300 Palestinaca iz beduinske zajednice u blizini Jerusalema

Svijet
Izrael će izmjestiti 300 Palestinaca iz beduinske zajednice u blizini Jerusalema
.

Izraelske vlasti u petak su podijelile obavještenja o preseljenju svih 300 palestinskih stanovnika beduinskog sela Jabal Al-Baba istočno od Jerusalema.

Osoblje izraelske civilne uprave, potpomognuto izraelskom vojskom, navodno je upalo u ovo selo i naredilo stanovnicima da napuste svoje domove, izvještava palestinska novinska agencija WAFA.

Beduinska zajednica Jabal Al-Baba se sastoji od 100 zgrada, od kojih su 58 kuće, dok ostatak čine objekti koji se koriste za uzgoj stoke.

S obzirom da ova zajednica nije službeno prepoznata, ljudi u Jabal al-Babi žive bez električne energije, te vodu dobivaju samo iz cisterni.

Jabal Al-Baba jedna je od 18 palestinskih beduinskih zajednica koje se nalaze na području koje su izraelske vlasti namijenile za tzv. projekt E1.

Izraelske vlasti planiraju preseliti sve palestinske zajednice u području E1 kako bi oslobodile prostor za gradnju ogromnog novog naselja koje će vjerovatno podijeliti Zapadnu obalu i Jerusalem.

- Beduinske zajednice na brdima istočno od Jerusalema i u centru Zapadne obale u opasnosti su od prisilnog preseljenja zbog plana "relokacije" za koji se zalažu izraelske vlasti. Vlasti su ovaj plan opravdale tvrdnjom da stanovnici nemaju pravo na tu zemlju, te da će relokacija poboljšati njihove životne uslove - navodi se u izvještaju Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA).

Generalni sekretar UN-a je istakao da bi implementacija predložene "relokacije" predstavljala prisilna pojedinačna i masovna preseljenja i prisilne deložacije, koje su zabranjene po međunarodnom humanitarnom zakonu i zakonu o ljudskim pravima,

Kao okupatorska sila, Izrael ima obavezu da zaštiti civilno stanovništvo na okupiranoj teritoriji i upravlja tom teritorijom u korist tog stanovništva.

Uništavanje ili zapljena privatne imovine, uključujući privatne domove, kao i preseljavanje doseljenika na okupiranu teritoriju, također je zabranjeno, navodi se u izvještaju OCHA-e.

Projektom E1 je predviđena gradnja više hiljada novih stambenih i trgovačkih objekata, koji bi popunili prostor između izraelskog naselja Ma'ale Adummim i Jerusalema.

Ne propustite