Međunarodno udruženje advokata želi da se uključi u Karadžićev proces

Aktuelno
Međunarodno udruženje advokata želi da se uključi u Karadžićev proces
.

 Udruženje advokata koji rade pred Međunarodnim tribunalima zatražilo je da im se dozvoli status "prijatelja suda" u predmetu protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je nepravosnažnom presudom osuđen na 40 godina zatvora.

Iz Udruženja advokata žele da se pojave pred Mehanizmom za međunarodne tribunale – institucije koja vodi žalbeni postupak Karadžiću, da bi naveli da su stalna kašnjenja haških tužilaca u dostavljanju dokaza narušila pravo na pošteno suđenje, prenosi "Birn". 

"Kršenja prava odbrane da im se dostave svi dokazi direktno utiču na prava optuženih i onemogućavaju pravilnu pripremu za suđenje", navodi se u podnesku. 

Iz Udruženja ističu da je Vijeće u procesu protiv Karadžića zaključilo da su tužioci 82 puta prekršili obavezu za dostavljanje dokaza, ali da nisu adekvatno kaznili Haško tužilaštvo. 

Haški tribunal je u martu prošle godine Karadžića nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za zločine u Srebrenici, progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva širom BiH, kao i za "terorisanje civila u Sarajevu" i "uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce". 

Istom presudom Karadžić je oslobođen optužbe za genocid u sedam opština u BiH 1992. godine. Na tu presudu žalbe su uložili i Karadžić i tužioci.

 

(Srna) 

 

Ne propustite