Tesla predstavio svoj kamion sa jednim punjenjem baterija može preći 800 kilometara

Tech
Tesla predstavio svoj kamion sa jednim punjenjem baterija može preći 800 kilometara
.

Kompanija Tesla definitivno ulazi u svijet kamiona, a njihov prvi tegljač "na struju" posjeduje pojedine karakteristike koje su do sada spominjane samo u svijetu sportskih automobila. Nakon uvodnih najava i obećanja da će kamionski svijet ostati zapanjen, Elon Musk je u Los Angelesu (SAD) predstavio Teslin prvi tegljač koji se krije iza još uvijek neobjašnjenog akronima BAMF.

naslov-tesla

Iako nije najbitniji podatak, kada se radi o kamionima, Musk je rekao da BAMF bez poluprikolice od 0 do 100 km/h stiže nakon pet sekundi, a s potpuno opterećenom poluprikolicom (nešto više od 36 tona) za spomenuto ubrzanje trebat će mu samo 20 sekundi, što je fantastičan rezultat za ukupnu masu. 

Mnogo važniji podatak je da Teslin kamion s punim opterećenjem može savladati 5-postotni uspon i pri tome se kretati brzinom iznad 100 km/h, a potpuno opterećen BAMF će pri brzinama koje se prakticiraju na autocestama do potpunog pražnjenja baterija preći nešto više od 800 kilometara, što je više od autonomije koju u istim uslovima nude rezervoari konvencionalnih dizelskih tegljača.

tesla-1

Enormnoj autonomiji pomogla je i činjenica da BAMF ima manji otpor zraka od Bugattijevog Chirona. S Teslinim posebnim punjačima koji će biti instalirani na kamionskim postajama, za dodatnih 643 kilometra vozač će trebati da odmori 30 minuta.

Iznenađenje za vozača moglo bi biti centralno postavljeno sjedište, a klasične instrumente u ovom slučaju mijenjaju dva velika monitora. Za anuliranje mrtvih tačaka tu je nekoliko kamera. Mnogobrojnim sigurnosnim i sistemima za asistenciju priključena je i opcija potpune autonomije tegljača u uslovima kretanja u konvoju.

Početak proizvodnje planiran je za 2019. godinu, a u Tesli za 5.000 dolara već primaju rezervacije.

tesla-3

Ne propustite