MISTERIJA RIJEŠENA: Evo šta su zapravo čudni oblici koje vidite da plutaju u vašem oku (VIDEO)

Zdrav život
MISTERIJA RIJEŠENA: Evo šta su zapravo čudni oblici koje vidite da plutaju u vašem oku (VIDEO)
.

Da li ste se nekada pitali šta predstavljaju mali crvi koji plutaju vašim okom kroz vidno polje?

Naime, ove male linije se nazivaju "Plovci” i iskusilo ih je u svoje oku oko 70% ljudi.

Plovci su zapravo sjenke objekata koji se nalaze u providnoj žele supstanci koja čini većinu unutrašnjosti oka. Ta supstanca naziva se staklasto tijelo ili staklasta tečnost i pomaže oku da zadrži okrugli oblik. Nakon što pređe sočivo oka, svjetlost mora da prođe i kroz staklasto tijelo kako bi došlo do mrežnjače u zadnjem delu oka. Uglavnom se sastoji od vode, ali sadrži i proteine i mnoge druge supstance.
 
Plovci su uglavnom čisti proteini staklastog tela koji su se spojili. Ti strunasti svežnjevi proteina blokiraju svjetlost i prema tome bacaju senku na mrežnjaču. Plovci najčešće imaju oblik krugova ili punoglavaca i trajno ostaju u oku.

Ponekad slaba krvarenja u oku mogu uzrokovati pojavu plovaka, jer crvena krvna zrnca ulaze u staklasto tijelo. To se može dogoditi kada tijelo izvuče krvne žilice iz mrežnjače. Takvi plovci liče na dim i nestaju kako se krv apsorbuje. Takođe, plovci mogu biti uzrokovani smanjenjem tečnosti u staklastom telu, što se odvija prirodno kako starimo. Plovci mogu nastati i odvajanjem tečnosti od mrežnjače, čime nastaju nečistoće koje mogu ući u tečnost i postati plovci. Takvi plovci najčešće liče na paučinu.
 
Plovci se izrazito dobro vide kada gledamo nešto jako svijetlo, poput bijelog papira ili plavog neba. Primjetićete da se plovci pomeraju zajedno s vašim očima i da se povećavaju kad pokušavate da ih direktno pogledate.

Plovci su uglavnom samo gnjavatori na koje se naviknemo, ali ponekad mogu zakloniti vidno polje, zbog čega je potrebna operacija. Taj postupak uključuje odstranjivanje tečnosti staklastog tijela i njeno zamjenjivanje slanim rastvorom.

(Novi.ba/Kurir.rs)

Ne propustite