SKRIVENE FUNKCIJE I TAJNI KODOVI ZA VAŠ MOBITEL: Obavezno pogledajte čemu služe!

E buraz
SKRIVENE FUNKCIJE I TAJNI KODOVI ZA VAŠ MOBITEL: Obavezno pogledajte čemu služe!
.

Sve što učinite sa sljedećim kodovima, naglašavamo, na Vašu je odgovornost.

Tajni kodovi za mobilne telefone postoje koliko i sami uređaji. Danas, u eri pametnih telefona, funkcije su se samo proširile, pa vam u nastavku otkrivamo kodove koje će otkriti tajne opcije vašeg Samsung Galaxy smartfona.
 
 Zanimljivo je svakako to da je Samsung na svojim uređajima onemogućio pristup tajnim kodovima koji funkcionišu na ostalim Android modelima. Naravno, kako je u pogonima za testiranje uređaja i dalje potreban pristup nekima od opcija koje su skrivene od očiju potrošača, zapravo su samo izmijenili kodove, ili bolje rečeno - prilagodili ih svom softveru.
 
Prije nego što počnete da se igrate s kodovima, upozoravamo vas da se sve radi na vlastitu odgovornost te da su kodovi u nastavku u suštini namenjeni iskusnijim korisnicima.
 
Sve što je potrebno je pristup brojčaniku (dialeru) nekog od uređaja iz Samsungove linije Galaxy (iako neće svi kodovi raditi na svima) te unošenje koda.
 
*#06#
 
Ovaj klasični kod trebalo bi da radi na baš svim telefonima. On služi za pokazivanje IMEI broja (International Mobile station Equipment Identity), jedinstvenog za svaki uređaj. Njega potrošači ne bi trebalo da pokazuju niti dijele s drugima.
 
*#07#
 
Ovaj kod je univerzalac, baš poput prethodnoga, ali ovaj put služi za prikazivanje SAR vrijednosti uređaja (Specific Absorption Rate), ili kako se u razgovorima kaže: 'koliko telefon zrači u radu'.

*#0*#
 

Stigli smo do prvog servisnog koda za Samsungove telefone. Ovaj kod otvara mogućnost testiranja LCD-a, hardvera i mnogih drugih dijelova uređaja. Meniju koji se otvara ovim kodom uglavnom pristupaju serviseri koji treba da ispitaju što ne funkcioniše s uređajem, ali u kućnoj radinosti se mogu zabaviti svi. Moguće je testirati boje, vibracijski motor, kameru, ekran osjetljiv na dodir, zvučnike i sve druge senzore.
 
*#1111#

 
Unosom ovog koda korisnik će vidjeti verziju softvera koji je instaliran na telefonu.
 
*#2222#
 
Ovaj kod će prikazati hardversku verziju uređaja.
 
*#1234#
 
Ovaj kod prikazuje PDA i firmware informacije poput verzija AP-a, CP-a i CSC-a.
 
*#12580*369#
 
Ovaj kod će  prikazati ranije spomenuti PDA i firmware verzije, uz dodatak hardverskih informacija poput RF cal i HW Rev. (revizije i sl.).

*#7353#
 
Kao i jedan od prethodnih kodova, ovim se može aktivirati testiranje brojnih senzora i dodataka u uređaju poput vibracije, ekrana, senzora za osvetljenje, akcelerometra i dr.
 
*#0011#
 
Ovaj kod prikazaće status GSM mreže (registracijski status, pojas i dr.)
 
*#0228#
 
Koga zanimaju tehnički detalji u vezi baterije uređaja, valja isprobati ovaj kod.
 
*#9090#
 
Ovaj kod će omogućiti kontrolu naprednih dijagnostičkih parametara poput RAM dumpa i sl.

*#7412365*
 
Za više informacija o firmwareu kamerice na uređaju valja iskoristiti ovaj kod.
 
*#34971539#
 
Baš kao i prethodni kod, ovaj će prikazati detalje u vezi sa kamerom, ali u mnogo više parametara te uz mogućnost nadogradnje firmwarea. Međutim, sajvetuje se da opciju nadogradnje ne koristite.
 
*#0808#
 
Ovim kodom moguće je upravljati postavkama USB veze na uređaju. Kao i u ranijem slučaju, ne koristite osim ako ne znate šta tačno želite da uradite.
 
*#9900#
 
Ovaj kod omovućava ulaz na tzv. System Dump meni koji se može iskoristiti za mnogo naprednih opcija. Kao i ranije, s ovim će znati da se služe tek mobilni entuzijasti.

*#2663#
 
Svaka komponenta ima svoj softver koji upravlja njime, a izuzetak nije ni ekran. Ulaskom u izbornik ovim kodom otvoriće se mogućnost nadogradnje TSP i TK firmwarea (Touch Screen i Touch Key), ali s tim uvijek valja biti oprezan.
 
*#22558463#
 
Ko želi jednostavno da resetuje ukupno vrijeme razgovora na uređaju može se poslužiti s ovim kodom. Pristupiti opciji je moguće i bez koda, ulaskom u meni Call log > More > Call Duration > Reset.
 
*#272*IMEI#
 
Ovim kodom moguće je prikazati i izmijeniti CSC (Sales Code) uređaja. Ako ne znate čemu koja opcija služi - zaobiđite stvar.
 
#7465625*638*#
 
Ovo je, prema rečima ASKVG-a, vrlo napredan kod koji omogućuje umetanje tzv. Network Lock Control ključa. Ne ubacujte nikakav broj osim ako ne znate tačno šta činite.

Ne propustite