Papi Franji savjetovano da ne koristi riječ 'Rohingya' u Mijanmaru

Svijet
Papi Franji savjetovano da ne koristi riječ 'Rohingya' u Mijanmaru
.

Vodeće ličnosti u Rimokatoličkoj crkvi i međunarodnoj politici savjetovale su papi Franji da izbjegava korištenje riječi "Rohingya" tokom posjete Mijanmaru zbog političke osjetljivosti, ali organizacije za zaštitu ljudskih prava traže da se on pridržava međunarodnog zakona o samoodređenju.

Većinski budistički Mijanmar odbacuje termin "Rohingya" i ne priznaje ovaj narod kao državljane niti kao etničku skupinu s vlastitim pravima, podsjeća Reuters.

Uoči papine posjete Mijanmaru i Bangladešu koja će biti održana od 27. novembra do 2. decembra, nekoliko visokopozicioniranih ličnosti, uključujući bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofija Annana i mijanmarskog kardinala Charlesa Maung Boa, sugerisale su da on ne bi trebao koristiti termin "Rohingya".

Papa, manje predvidljiva ličnost od svog prethodnika, već je koristio termin "Rohingya", te taj termin obilato koriste međunarodne institucije poput Ujedinjenih nacija i vlade država poput Sjedinjenih Američkih Država.

Iz Vatikana, iz kojeg obično ne daju komentare na papinske govore uoči posjeta, nisu željeli odgovoriti da li bi Franjo mogao poslušati ove savjete i umjesto "Rohingya" koristiti termin "muslimani u državi Rakhine".

Papa Franjo, aktivan borac za ljudska prava i migrante, ranije ove godine je govorio o "progonu naših Rohingya braće i sestara" i stao je u zaštitu njihovog prava da "žive u skladu sa svojom kulturom i muslimanskom vjerom".

Pripadnici organizacija za zaštitu ljudskih prava se nadaju da papa neće štediti na udarcima u Mijanmaru.

- Rohingyama više nije ostalo mnogo osim imena njihovog naroda nakon godina bezdržavnosti, diskriminatornih restrikcija na kretanje i na pristup uslugama o kojima ovisi život, te nakon napada vojske koja ih podvrgava etničkom čišćenju i zločinima. Papa bi se apsolutno trebao zauzeti za Rohingye tako što će koristiti naziv Rohingya - napisao je u email poruci Phil Robertson, zamjenik direktora organizacije Human Rights Watch za Aziju.

Ne propustite