Putovanja usrećuju više od svih materijalnih bogatstava

Zanimljivosti
Putovanja usrećuju više od svih materijalnih bogatstava
.

Nije nepoznanica da je svako novo putovanje i novo iskustvo za koje ćemo biti bogatiji. Materijalna dobra čine nas srećnim na kratke staze, ali iskustva i sjećanja na putovanja ostaju sa nama zauvijek.

Ispostavlja se da je najveći problem sa srećom adaptacija. Kad nešto kupimo, nebitno da li je u pitanju garderoba ili neki gedžet, ubrzo se naviknemo na materijalno dobro i više nam nije uzbudljivo. Nivo zadovoljstva vremenom splašnjava dok u potpunosti ne iščezne. Ovaj proces se ciklično ponavlja sa svakom novom kupovinom.

Istraživanje koje je sporevedeno na Kornel Univerzitetu, u državi Njujork, došlo je do zaključka da ovaj ciklični proces - rast zadovoljstva i sreće, stagnacije i ravnodušnosti prema materijalnim stvarima može biti opasan. Profesor psihologije Tomas Gilovič objasnio je da se nivo sreće povećava dok kupujemo nešto što želimo kao kada se spremamo za put. Ali, u ovome je fora – nivo sreće značajno opada nakon kupovine, dok se sjećanja na putovanja nastavljaju prisećanjem i prepričavanjem, što značajno utiče na hormon sreće i duže traje.

Odlazak na neobične događaje, putovanja, učenje novih veština, pa čak i ekstremni sportovi su odličan izvor sreće za svakog od nas. Nova stvar, pa čak i ako je u pitanju automobil koji je trajno dobro, polako ali sigurno zastari i postane nešto na šta se naviknemo i prema čemu više ne gajimo osjećanja.

Svako novo sjećanje sa putovanja ostaje kao dobar ožiljak zauvijek sa nama - do kraja života.

 

Ne propustite