Vučić: Mir i stabilnost osnovni interes i Srbije i EU

Aktuelno
Vučić: Mir i stabilnost osnovni interes i Srbije i EU
.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, poslije sastanka sa Federikom Mogerini, da su se on i šefica EU diplomatije usaglasili oko činjenice da su mir i stabilnost na Balkanu osnovni interes i Srbije i Evropske unije.

Prenio je i da je od visoke predstavnice dobio snažnu podršku za nastavak EU puta i ubrzanje reformi, u različitim sferama društvenog života u Srbiji, a time puta ka EU.

”Razgovarali o ispunjavanju obaveze iz poglavalja 23 i 24 ( vladavina prava), o tome koja će nova poglavlja biti otvorena, ali i o onome što je, čini mi se, i najvažnije, a to je kako ćemo svi zajedno na Zapadnom Balkanu da nastavimo svoj EU put i međusobnu saradnju”, rekao je predsjednik Srbije, koji danas boravi u radnoj posjeti Briselu.

Vučić je dodao da očekuje da svi u regionu shvate da se od povratka u prošlost i života u prošlosti gubi mnogo dragocenog vremena potrebnog za izgradnju drugačije i bolje budućnosti.

Upitan za izjave EU zvaničnika da postoji ”pozitivan momentum”, koji treba iskoristiti kada su evrointegracije Srbije i regiona u pitanju, predsjednik Srbije kaže da se nada da je to prilika za cijeli region.

Kada je Srbija u pitanju, Vučić kaže da očekuje ubrzano otvranje novih poglavlja.

”Ja nemam nikakvih iluzija. Za nas ostaje ključno pitanje da sačuvamo mir i stabilnost, pre svega mir u BiH i da vidimo šta ćemo sa KiM. Poglavlje 35. se provlači i kroz mnoga druga poglavlja i neće biti zatvoreno do onoga što mi zovemo normalizacija odnosa Beogarda i Prištine, a ovde kažu - Srbije i Kosova. To je pretežak zadatak za jednu glavu, za nekoliko ljudi. U tome mora da učestvuje ceo naš narod i zato imamo i unutrašnji dijalog”, konstatovao je Vučić.

Kada je unutrašnji dijalog o Kosovu u pitanju, Vučić kaže da je zadovoljan time što je čuo na dva dosadašnja skupa različite stavove i što je neke stvari mogao da nauči.

”Da smo imali te pameti i to radili prije 10- 12 godina možda bi neke stvari sada izgledale drugačije. Tako da, jesmo optimisti, a moramo da znamo da nas najteže stvari tek čekaju”, zaključio je Vučić.

Vučić je u izjavi novinarima naglasio i da su on i Mogerini razgovarali o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, koji će se, istakao je, nastaviti svakako pod pokroviteljstvom EU, u Brisleu ili negdje drugdje.

"Da razgovarali smo o tome...Da li će biti ovde u Briselu ili drugom mestu, ali svakako pod pokroviteljstvom Evropske unije. Dakle, biće ili Mogerini ili Ejnhorst, ali, uvek pod okriljem EU", rekao je srpski predsjednik poslije razgovora s Mogerini u sjedištu Evropske komisije.

Poslije bilaterale sa šeficom EU diplomatije, Vučić će  imati bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom i učestvovati na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta u sjedištu NATO u Briselu.

 

(Tanjug) 

 

Ne propustite