Putovanje u Krakow, srce južne Poljske sa CityDeal.ba!

Kiosk
Putovanje u Krakow, srce južne Poljske sa CityDeal.ba!
-

S dobrom povezanošću, bogatom historijom i modernim stvarima, Krakow je idealan grad za posjetiti. Drugi po veličini u Poljskoj, a nekad i glavni grad, pravi je uzor arhitekture i sklada.
Od Varšave nije veći, ali je daleko ljepši. Smješten na jugu države, ovaj grad burne i bogate historije danas može svakom nešto ponuditi, te se u njemu isplati provesti i više od vikenda.

Portal grupne i online kupovine CityDeal Vas vodi u Krakow od 23.11. do 27.11. uz uključen prevoz sa agencijom Centrotours, noćenjima i doručkom. Više o ponudi klikom na LINK.

61182170

Dvorac Wawel, i one koje je teško oduševiti ostaviti će bez daha, dok je Rynek Glowny, navodno najveći europski srednjovjekovni trg, zaista veličanstven. Nacisti su za vrijeme Drugog svjetskog rata stanovnike koji nisu arijske rase željeli iseliti, ali grad nisu htjeli bombardirati, smatrajući ga posebnim i vrijednim čuvanja. Krakow je grad gdje hrle turisti, naime preko 8 miliona ljudi godišnje odsjeda u Krakowu. Grad koji udomaćuje ženski WTA turnir, domaćin je međunarodnog filmskog festivala, ima preko 20 pozorišta, 30 muzeja, te sa Varšavom vodi bitku za kulturnu prevlast u Poljskoj. Grad je to u kojem njemački jezik nije mio, ali njemački trinkelni jesu. Od mnogih nadimaka, opravdano nosi onaj ‘grad crkvi’ s obzirom da ih ima stodvadesetak.

Krakow je turistički grad, ne onakav tipičan u kojem se radi panoramski razgled autobusom kao u Beču, Barseloni, ili u Sarajevu. Ovaj kraljevski grad doista odiše nečim posebnim.

61182169

Zvonici katedrale su zapravo ono što se prvo i primjećuje u šetnji prema brdu. S vrha katedrale puca predivan pogled na sam grad kao i druge tornjeve na glavnom gradskom trgu. Ulaz u katedralu koja je na UNESCO listi nije besplatan. Rynek Glowny, najveći srednjovjekovni trg, privlači ljude brojnim restoranima, kafićima, suvenirnicama, ali i zanimljivim pričama. Trg na kojem dominira žuta zgrada Sukiennice, nekadašnje središte trgovine na ovim prostorima, može se podičiti i crkvom s najvećim baroknim oltarom na svijetu. Nalazi se u crkvi Sv.Marije, poznatoj po svom ciglenastom izgledu.

Krakow je i studentski grad, 160 hiljada studenata ga je odabralo  za svoj akademski život. Ovaj grad se može pohvaliti i jednim od starijih univerziteta u Europi. Otvoreno   polovinom 14. stoljeća, danas nosi naziv "Jagelonsko sveučilište", po slavnoj dinastiji Jagelovića, koji su vladali u doba Poljsko-Litvanske unije. Uz mnoštvo noćnih klubova, barova, pubova i toliko studenata, dosadan noćni život ovdje ne postoji. Stoga, nećete pogriješti odete li u bilo koje doba godine! 

wawelcastle-1366x768

Ne propustite