Duraković: BiH i Kosovo jedini u regiji imaju međusobni vizni režim

Bosna i Hercegovina
Duraković: BiH i Kosovo jedini u regiji imaju međusobni vizni režim
.

Lider Pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković poručio je da iza medijske hajke protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića stoje proruski tabloidni mediji u Srbiji koji su napadali njega kada je radio na popravljanju odnosa kroz međuetnički dijalog sa predsjednikom R Srbije Aleksandrom Vučićem, ili kada je razotkrio lažnu brigu za srpske žrtve srbijanskog ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Duraković upozorava da se napadima na Izetbegovića želi zaustaviti napredak u bošnjačko-srpskom dijalogu.

- Oni imaju svoje ljubimce i u krugovima Vlade, a veoma su zainteresovani za to da se srpsko-bošnjački odnosi ne poprave. Podmetanjem teme priznanja Kosova, premda svi znaju da BiH zbog blokada iz RS-a ima lošije odnose sa Prištinom nego Beograd, oni žele predsjednika Izetbegovića staviti u defanzivu. Na kraju se on mora pravdati za stvari koje nije ni rekao - kazao je Duraković, saopćeno je iz Pokreta "Odgovor".

 Duraković  upozorava da Bosna i Hercegovina i Kosovo danas i dalje imaju međusobni vizni režim, jedini u regiji, te podsjeća da je prije nekoliko godina, zamalo došao u pitanje izvoz brojnih bh. proizvoda na Kosovo zbog štetne politike vođene prema Prištini, prenosi Fena.

- Srećom, Šarović i Crnadak su tu postupali pametnije od svojih prethodnika. Međutim, Dodik i pojedinci u srpskom vrhu bi da zaoštre odnose, kako bi izbjegli prave teme. Naprimjer, kako to misle RS i Srbija dogovoriti granicu na Drini samostalno? Uprkos pravu na takozvane specijalne odnose, to nije nadležnost entiteta. I onda se kao skandal podmeće priča o Kosovu - zaključuje Duraković.

Ne propustite