Ovih 11 grešaka prije spavanja narušavaju naše zdravlje: A SVI OVO RADIMO!

Praktična žena
Ovih 11 grešaka prije spavanja narušavaju naše zdravlje: A SVI OVO RADIMO!
.

Puno ljudi ima problem sa spavanjem jer imaju loše navike i običaje prije odlaska na počinak. Ako si i ti jedna od njih, probaj izbjegavati ovih 11 loših navika prije spavanja - za neke vjerojatno nisi ni posumnjala da bi mogle remetiti san!


Umjetno svjetlo

Ako si izložena umjetnom svjetlu dok si u krevetu, bit će ti teže spavati zbog ometanja produkcije melanina u tvome tijelu. To je, inače, hormon koji je zaslužan za osjećaj pospanosti i dremljivosti.

Zato, ugasi svjetlo, navuci debele zastore, ili jednostavno nosi masku za spavanje kako bi spavala u potpunom mraku.


Alkohol

Iako te čini usporenom i pospanom, alkohol ti neće pomoći zaspati. Čak i ako zaspeš, probudit ćeš se par puta tijekom noći, (vjerojatno suhih usta i sa željom da umreš) - tako da se mani alkohola na neko vrijeme ako te nesanica sprječava u normalnom funkcioniranju.

Kofein

Ovisnici o kofeinu općenito bi trebali imati problema sa spavanjem, pogotovo ako svoj najdraži topli napitak konzumiraju prije spavanja. Šalica kave zadržava se u tvom organizmu najmanje 6 sati, što također pridonosi sprječavanju proizvodnje gore spomenutog melanina.


Spavanje tokom dana

Iako ovo nije loše samo po sebi, dnevno drijemanje može rezultirati nemirnim spavanjem tijekom noći. Probaj odspavati od 20 do 90 minuta dnevno, ako imaš više vremena.


Vježbanje

Znamo da se nakon treninga osjećaš kao da bi mogla lijepo zaspati, no čak i 30 minuta tjelovježbe blizu odlaska na spavanje može ti poremetiti san. Vježba ti u biti podiže razinu energije i sprema te na nove pobjede, ali ne ove spavalačke. Bolje vježbaj ujutro ili popodne, ako te ovo muči.

 

Toplina sobe

Ne osjećaš li se ugodno u svojoj spavaćoj sobi, to će svakako utjecati na tvoje spavanje. Visoke tjelesne temperature uzrokuju poremećaje u ciklusu spavanja, a čak i ako uspiješ zaspati, često ćeš se buditi. Ako ti je hladno za stopala, spavaj s čarapama, a grijanje svakako smanji i pokrij se laganijom dekom.


Kasni odlazak na počinak

Ako odeš rano na spavanje, rano ćeš se i ustati. U suprotnom će ti biti vrlo teško otići na spavanje, pogotovo nakon svih podražaja od različitih tehnologija kojima si se prepustila. Ukratko, baci taj mobitel sa strane, ujutro ćeš odgovoriti na sve važne poruke i mailove.


Buka

Ovdje ne moramo posebno objašnjavati, samo probaj smanjiti buku oko sebe, a ako je neizbježna, poput prometa, probaj nabaviti čepiće za uši koji su mekani i neće ti smetati tokom noći.


Pusti taj mobitel

Opet se vraćamo na tvoj mobitel, koji ne možeš ispustiti prije spavanja - nekad i po par sati. No, ako si uistinu želiš pomoći, isključi sve zvukove (osim alarma), notifikacije, svjetla i slično na svom pametnom telefonu jer utječe na tvoj cirkadijski sat,koji je posebno osjetljiv u ovo doba godine.


Odgađanje alarma

Ako si jedna od onih osoba koja ovo radi, to znači da si svako jutro remetiš prirodno stvorenu točku buđenja. Odgađanjem i ponovnim buđenjem svakih 5 do 10 minuta ona se konstantno mijenja i tako ti narušava san, ali i otežava buđenje svako jutro.


Odgađanje alarma za buđenje
 

Naravno da ono što jedeš prije spavanja ovisi o kvaliteti tvoga sna. Možeš svakako večerati, no ne preblizu odlaska na spavanje i ne nešto što sadrži šećer, jer će ti se tako aktivirati organi i probava. Pojedi nešto bogato proteinima za miran san.

(Zdrava krava)

Ne propustite