Policija opet u kući nasilnog župana: 'Želio je gledati utakmicu dok sam pratila omiljenu seriju pa mi je istrgnuo daljinski iz ruke'

Region
Policija opet u kući nasilnog župana: 'Želio je gledati utakmicu dok sam pratila omiljenu seriju pa mi je istrgnuo daljinski iz ruke'
.

Prošlo je otprilike mjesec i pol dana otkako je požeško-slavonski župan, Alojz Tomašević, priveden na policijsko ispitivanje zbog sumnje u obiteljsko nasilje koje je počinio prema supruzi Mari.

Dvije kaznene prijave
Protiv Tomaševića policija je podigla dvije kaznene prijave, jednu zbog obiteljskog nasilja i nanošenja tjelesnih ozljeda, a drugu zbog neovlaštenog posjedovanja pištolja.

Gospođa Mara je nakon incidenta, u pratnji policije, pregledana u požeškoj bolnici gdje su joj ustanovljene lakše ozljede i podljevi na području nadlaktice, a HDZ-ovom županu je sudac za prekršaje izrekao mjeru opreza 'zabrana približavanja' supruzi na pet metara.

Stoga je on, kako je rekla gospođa Tomašević, neko vrijeme provodio u kući svojih roditelja na selu pokraj Požege. Međutim, po izlasku iz bolnice gdje je prije nekoliko tjedana završio zbog upale pluća, odlučio se vratiti u obiteljsku kuću.

Prekršio sudsku mjeru, istrgnuo supruzi daljinski iz ruke
Neposredno prije početka prve utakmice dokvalifikacijskog ciklusa između Hrvatske i Grčke, Tomašević je navedenu mjeru zabrane približavanja - prekršio.

"Došao je kući, sjeo u dnevni boravak i glasno mi naredio da mu predam daljinski upravljač od televizora. Htio je pogledati utakmicu, a ja sam rekla da gledam omiljenu seriju i da mi se ne smije približavati, na što je on poludio i naprasno mi stisnuo ruku i istrgnuo daljinski. Prepala sam se da će me opet udarati kao proteklih nekoliko godina, odmah sam pozvala policiju koja je brzo reagirala, napravila zapisnik o svemu i ništa osim toga. Oni su otišli, a ja sam nastavila živjeti s nasilnikom", ispričala je za 100posto gospođa Tomašević.

Na kraju je župan ipak pogledao utakmicu.

"Metrom je izmjerio pet metara udaljenosti od dnevnog boravka do prve točke na koju može sjesti i usmjeriti pogled prema televizoru. Ja se iz inata nisam htjela maknuti iz dnevnog boravka, a on je sjedio u kuhinji i pratio nogomet. Sve u svemu ostalo je sve po starom, a čini se ni kako ni vrh HDZ-a na čelu s premijerom Plenkovićem nije u stanju riješiti se problematičnog čovjeka već je on njihov reprezent u županiji", zavapila je nemoćno supruga požeškog župana.

Supruga želi da on ode u kuću na selo ili kod ljubavnice
Ona je mišljenja kako mjera zabrane približavanja ne može funkcionirati dok žrtva i nasilnik žive u istom kućanstvu.

"Zamislite situaciju kad ja dolazim s posla pa ga sretnem u uskim prostorima poput hodnika ili kuhinje. Mogla bih zvati policiju po cijele dane, ali kad su ovaj posljednji put intervenirali upitala sam ih kako je moguće tako aljkavo zaštiti mene kao žrtvu, na što su mi odgovorili da oni i sud samo provode zakon. Pa nije li moj suprug mogao otići u kuću na selu ili kod ljubavnice?", pita se Mara i ističe kako sudska ročišta na nadležnom sudu zbog incidenta s početka listopada još nisu zakazana. Trenutno je u tijeku, kako kaže, sakupljanje dokaznog materijala i predlaganje svjedoka.

Strah ju je da će se slučaj odužiti, a da njezin suprug neće biti osuđen na adekvatnu kaznu.

Poznavajući hrvatsko pravosuđe sve će trajati godinama, a mene u međuvremenu nitko neće pitati za šokove, strahove i traume koje svakodnevno trpim u kući s njim. 
'Sin posvjedočio u očevu korist jer je ovisan o njemu'
Naime, tog 9. 11. kad ju je suprug nanovo verbalno vrijeđao i pokazivao tendencije fizičkog nasilja unatoč zabrani prilaska, pojavio se njezin sin Silvio, koji sa svoje troje djece i suprugom živi na drugom katu spomenute kuće. On je široj javnosti postao poznat kada je 2013. počinio niz prekršaja u Požegi. Alkoholiziran je demolirao jedan kafić, pa je fizički nasrnuo na vlasnicu. Samo četiri godine kasnije, točnije u svibnju ove godine, Silvio se kandidirao za gradonačelnika Požege kao nezavisni kandidat, i to u vrijeme dok mu je otac obnašao dužnost župana. Tada je govorio da ga je na tu odluku nagnao poziv od Boga.

"On je nonšalantno policijskim službenicima i to na vlastitu inicijativu rekao da sam ja sve izmislila, da je njegov otac samo htio u miru pogledati utakmicu i da me nije ni dodirnuo", potreseno prepričava naša sugovornica.

Nije dugo trebalo čekati na odgovor kad smo je upitali zbog čega njezin vlastiti sin tolerira nasilje i kršenje sudskih odluka.

"Moj sin ima više kredita, a Alojz mu u tom smislu zbog svojih visokih primanja i društvenog utjecaja dosta pomaže. Silvio mu se jednostavno ne želi zamjeriti. No ja sam mu rekla da ga može biti sram. Do jučer sam govorila kako je on na mojoj strani, što uistinu jest, ali ovog puta je iz vlastite koristi prešao granice dobrog ukusa. I njegovu suprugu može biti sram. Pa ta moja snaha, doslovno je do jučer ispijala kave i u našu kuću dovodila svoju prijateljicu Ivonu Takač iz HSLS-a koja je dugogodišnja ljubavnica mojeg muža. Zbog nje se sve ovo i dogodilo. Mene je mlatio svaki put kad bih mu je spomenula, ja nisam imala dovoljno novca za platiti režije, a on je toj curici kupio stan u centru Zagreba", grčevito priznaje Mara koju smo uhvatili baš na pauzi na radnom mjestu, u kuhinji jedne požeške osnovne škole.

Mara nam kaže kako brak nje i Alojza nije funkcionirao posljednje dvije godine. Tri puta je, kaže, dolazila na sudska ročišta zbog rastave koju je zatražila, ali on se nikada nije pojavio. To ju je koštalo mnogo novca i sada je odlučila u cijeli spor ući bez odvjetnika. Jednostavno nema novca i ovako, uvjerava nas, jedva preživljava.

Ne propustite