Zbog lažnih dojava o bombama u Moskvi u dva mjeseca evakuirano 250.000 ljudi

Svijet
Zbog lažnih dojava o bombama u Moskvi u dva mjeseca evakuirano 250.000 ljudi
.

Oko 250.000 osoba je evakuirano iz različitih objekata u Moskvi zbog lažnih dojava o postavljenim bombama u posljednja dva mjeseca, rekao je u utorak Vladimir Černikov, direktor moskovskog odjela za regionalnu sigurnost i borbu protiv korupcije, prenosi Sputnik.

Ovaj talas tzv. telefonskog terorizma počeo je u Moskvi u septembru. Međutim, nijednim izvještajem deminerskih stručnjaka ovi navodi nisu potvrđeni.

- Do 9. novembra telefonska služba policije je primila pozive o mogućim eksplozijama na 564 lokacije u gradu. Kako bi zgrade u tom području bile provjerene, izvršena je evakuacija više od 250.000 osoba s tih lokacija - kazao je Černikov na sjednici Dume Grada Moskva posvećenoj rješavanju problema "telefonskog terorizma".

Ovaj zvaničnik je dodao da je 184.000 osoba evakuirano s pretrpanih mjesta, 29.000 iz obrazovnih institucija, 13.000 iz hostela i hotela, te 9.000 sa željezničkih stanica, dok su ostali evakuirani iz drugih objekata, uključujući banke i stambene zgrade.

Tokom sjednice Dume Grada Moskve, Oleg Baranov, čelnik Direkcije za Moskvu u ruskom ministarstvu unutrašnjih poslova, kazao je da je broj lažnih poziva povećan za dvije trećine u 2017. godini, te da je dostigao 1.066 od početka ove godine.

Ne propustite