Predstavnici ministarstava vanjskih poslova BiH i Srbije o pitanju granice

Aktuelno
Predstavnici ministarstava vanjskih poslova BiH i Srbije o pitanju granice
.

Bilateralna suradnja između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije je dobra i intenzivna, ali je potrebno riješiti pitanje međudržavne granice, ocijenjeno je, između ostaloga, na današnjim uzvratnim bilateralnim političkim konzultacijama predstavnika ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić predvodio je bh. delegaciju, dok je srbijansku delegaciju predvodio državni tajnik Nemanja Stevanović, a na sastanku je još istaknuto da dvije susjedne države imaju dobre političke i ekonomske odnose, koji, u posljednjih nekoliko godina, idu uzlaznom putanjom.

U tom kontekstu, stavljen je naglasak na daljnje jačanje gospodarske suradnje i infrastrukturnog povezivanja, a naglašeno je i da dobroj bilateralnoj suradnji svjedoči i broj realiziranih i najavljenih posjeta zvaničnika dvije države, posebno u 2017. godini.

Također, dvije države imaju dobru suradnju na regionalnom u okviru regionalnih inicijativa, posebice u okviru Berlinskog procesa dok je Brkić naglasio značaj regionalne suradnje kao platforme za zajednički nastup regije prema Europskoj uniji i njenim institucijama.

S obzirom da su aspiracije obje zemlje približavanje EU, na sastanku su razmijenjene informacije o stanju europskih procesa, te je razgovarano o jačanju suradnje u oblasti europskih integracija, uz izraženo očekivanje da će uskoro biti potpisan Sporazum o suradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije u procesu pristupanja EU.

Zamjenik ministra Brkić je podsjetio da je 2016. godina bila uspješna za proces europskih integracija BiH, dodajući da je cilj BiH sticanje statusa kandidata za EU do polovice 2018. godine, pod predsjedanjem Bugarske Vijećem EU, te je istaknuo opredjeljenje bh. vlasti da ulože dodatne napore kako bi se taj cilj i ostvario.

Sugovornici su ocijenili da je ugovorno reguliranje odnosa između dvije države na visokoj razini i obuhvata čitav niz oblasti, ali je neophodno što skorije usuglasiti i riješiti pitanje međudržavne granice, a s obzirom da su obje države formirale nova povjerenstva za pitanje granice, dva izaslanstva su stava da se povjerenstva trebaju što prije sastati i razgovarati o pitanju granice.

U oblasti euroatlantskih integracija, zamjenik Brkić je istaknuo da u BiH postoji konsenzus svih političkih stranaka oko pristupanja BiH Akcijskom planu za članstvo (MAP), te je informirao o aktivnostima koje se u BiH provode u cilju ispunjenja postavljenih uvjeta za aktivaciju MAP-a, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, prenosi Fena.

Ne propustite