UKOLIKO VAM SE TOKOM MENSTRUACIJE DOGODE OVE 4 STVARI: Možda imate razlog za brigu

Praktična žena
UKOLIKO VAM SE TOKOM MENSTRUACIJE DOGODE OVE 4 STVARI: Možda imate razlog za brigu
.

Ginekologinja Mary Jane Minkin objasnila je koji su tačno simptomi i stvari zbog kojih bismo se trebale zabrinuti, a vezani su uz menstruaciju.

Iako su sa simptomima PMS-a i količinom mjesečnog krvarenja djevojke većinom upoznate i znaju kako njihovo mjesečno krvarenje izgleda, ukoliko primijetite ova 4 znaka, možda biste se trebale obratiti svom doktoru ili ginekologu:

Količina krvi koju gubite se povećala

“Jako krvarenje može biti znak brojnih problema”, ističe doktorica Minkin i predlaže da svoj ciklus pratite pomoću aplikacija na svojim mobilnim telefonima. Zabilježite koliko ste koji dan krvarile, a ako primijetite da se količina krvi jako povećala, otiđite doktoru, piše “Net“…

Simptomi PMS-a su postali jako intenzivni

U posljednje vrijeme vam se čini kako je vaš PMS postao jako intenzivan? Razdražljive ste, nervozne, tjeskobne i depresivne? Možda patite od predmenstrualnog disforičnog poremećaja koji se pojavljuje kod 3 do 8 posto žena, a zapravo je riječ o jako jakom PMS-u. Doktorica Minkin savjetuje da posjetite svog ginekologa, a možda biste mogle početi piti vitamin B6.

Imate mnogo jače grčeve nego inače

Ako ste jedna od onih djevojaka koja nema nikakve bolove tokom mentruacije, znajte da ste sretnice i da vam jako jako zavidimo. Ako ipak spadate u našu grupu žena s bolovima i grčevima, alarmantan znak je kad se oni naglo pogoršaju. To bi mogao biti znak endometrioze, a to biste odmah trebale prijaviti svom doktoru.

Mislite da možda imate sindrom toksičnog šoka

Sindrom toksičnog šoka obično povezujemo s tamponima, ali jasno je kako se on događa kad imamo menstruaciju (jer zašto biste inače nosile tampone?). Sam sindrom je iznimno rijedak i opasan, a mnoge ga djevojke niti ne bi znale prepoznati.

“Žene sa sindromom toksičnog šoka imaju temperaturu između 38.5 i 39, naglo pocrvene i koža im se počne ljuštiti”, kaže doktorica Minkin.

Ukoliko imate osjećaj da vam je neko po koži prolio lonac kipuće vode, odmah se obratite doktoru jer ovo stanje može dovesti do smrti.

 

Ne propustite