SNIJEG, PLJUSKOVI I ORKANSKA BURA: Poznati servis izdao ozbiljno upozorenje

Region
SNIJEG, PLJUSKOVI I ORKANSKA BURA: Poznati servis izdao ozbiljno upozorenje
.

Kao što je i najavljeno, u Hrvatsku je danas stigla velika promjena vremena s kojom je u gorje, ali i nizine, stigao prvi ovogodišnji snijeg. 

Najviše snijega palo je u Gorskom Kotaru, Lici, višim predjelima Istre i središnje Hrvatske, na Ćićariji, Uški i Medvednici, gdje snijeg i dalje pada.

Zbog zimskih uvjeta na cestama od ranog jutra su nastajali problemi. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na većini cesta u središnjoj Hrvatskoj, dijelu Istre, autocestu A1 između čvora Otočac i tunela Sveti Rok te na državnoj cesti DC1 između Vaganca i Knina. Vozače se upozorava da pripreme zimsku opremu te da bez nje ne kreću na put.

U Dalmaciji, pak, drugačiji problemi. Orkanska bura nosila je sve pred sobom, a zbog orkanskih naleta vjetra u Uljaniku se srušila platforma te je nakon sudara brodova došlo do istjecanja nafte u more.

Što nas čeka idućih dana?

Sutra se očekuje pretežno oblačno vrijeme, mjestimice s kišom, u gorju snijegom. U noći s ponedjeljka malo snijega još može pasti i u nizinama, a pokoja pahulja snijega očekuje se i u Slavoniji. Na sjeverozapadu zemlje i u Istri u drugom dijelu dana uglavnom bez oborina, a u Istri i djelomice sunčano. 

Još je na krajnjem jugu lokalno moguća obilna kiša i pokoji pljusak s grmljavinom. 

Najniža jutarnja temperatura od 1 do 5, a na Jadranu uglavnom od 5 do 10 °C. Najviša dnevna od 3 do 7, a na Jadranu između 9 i 15 °C. U gorju temperatura većinom između -2 i 2 °C.
U većem dijelu zemlje u srijedu će biti pretežno oblačno i uglavnom suho. U Dalmaciji i u predjelima uz nju, a mjestimice i u istočnoj Slavoniji, oblačnije nego u ostatku zemlje, mjestimice s kišom. U oblačnoj Lici bit će susnježice koja će prema kraju dana prijeći u kišu.

U kopnenoj Hrvatskoj bit će slabog i umjerenog sjeveroistočnjaka. Na Jadranu će puhati većinom jaka, podno Velebita još uvijek olujna bura.

Jutarnje temperature zraka na kopnu će se kretati između -5 °C u gorju i 3 °C u istočnoj Slavoniji, na moru od 6 do 10 °C, na krajnjem jugu do 12 °C. U najtoplijem dijelu dana kopnene predjele očekuje od 1 °C u gorskim područjima do 9 °C u nizinama središnje Hrvatske, a obalu i otoke između 10 i 16 °C.

 

Crveni alarm

Za sutra je na snazi crveni alarm za područje Istre i Kvarnera i to zbog mogućih orkanskih udara vjetra. Diljem Dalmacije na snazi je i narančasto upozorenje zbog olujne bure koja bi mogla stvarati ozbiljne probleme u prometu.

"Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere", upozorava Meteoalarm.

Ozbiljno upozorenje

u

Poznati meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je upozorenje za područje Kvarnera za sutra. Kako pišu, udari vjetra na području Kvarnera, ali i diljem obale, postići će "jačinu uragana" te se lokalno očekuju udari i preko 200 kilometara na sat. Najjači se udari očekuju upravo na području Kvarnera te oko otoka Paga.

"Budite oprezni! Zbog opasnih vremenskih uvjeta moglo bi doći do zatvaranja brojnih prometnica na tom području", upozorava Severe Weather Europe.

u1

U nastavku tjedna hladno i oblačno

Na kopnenom području i dalje ostaje hladno i uglavnom oblačno uz povremenu kišu i snijeg. Najviše padalina bit će još u utorak, srijedu i četvrtak. Snijeg je moguć i u nizinskim područjima, uglavnom u noći na utorak te u utorak ujutro. Puhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar koji će postupno slabjeti pa će biti i manje hladno.

Na Jadranu će u nastavku tjedna puhati bura, povremeno olujna s orkanskim udarima. Na južnom dijelu Jadrana će u utorak puhati jugo, a zatim će okrenuti na istočni vjetar. Kiša se u priobalju očekuje tijekom utorka i srijede, uglavnom na jugu. Druga polovica tjedna na Jadranu mogla bi biti suha i sunčana.

Ne propustite